Bild: Ukrayna savaşının kazananı Türkiye
ensonhaber.com

Almanya merkezli Bild gazetesi, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta takındığı tavra dikkati çekti.

"Türkiye'nin ikili oyunu: Erdoğan, Putin yaptırımlarından işte böyle yararlanıyor" başlıklı analizde, Ankara'nın savaşın kazananı olduğu belirtildi.

"Rusya'ya yaptırımlara katılmadı"

Bu duruma örnekler verilirken, Rusça yazılı tabelaların, Türkiye'nin batısındaki liman kenti Bodrum'daki lüks bir alışveriş merkezinde müşterileri cezbettiği kaydedildi.

Ankara'nın savaşta denge politikası izlediği, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkeler arasında yer almadığı anımsatılarak şöyle denildi:

Rusya'dan yapılan ithalat ve ihracat bir yılda ikiye katlandı. Rusya, 2022'de Almanya'nın yerini alarak Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı oldu. Gerçek şu ki Moskova'daki Alman girişimciler, Batılı şirketlerin çekilmesinden sonra diğerlerinin yanı sıra Türk ve Çinli şirketlerin boşlukları nasıl doldurduğunu da izlemek zorunda.

"Türkiye, durumu kendi lehine çevirdi"

Ayrıca Türkiye'nin, Rusya'ya makine ve teçhizat satışında Almanya'yı geçtiği ayrıntısı da yazıda yer aldı ve şunlar aktarıldı:

Türkiye, birçok yönden durumu kendi lehine çevirdi. Savaşın başından beri daha ucuz enerji kaynaklarını ithal edebiliyorlar. Türkiye ayrıca, Rusya'da her zamankinden daha fazla var: Rus medyası, Türk restoranlarının ve kıyafet mağazalarının açıldığını bildiriyor.

"Rusya için Türkiye kurtarıcı"

Diğer taraftan Rusya için acil bir durumda Türkiye'nin kurtarıcı olduğu, Avrupa'ya gitmek isteyenlerin büyük olasılıkla Türkiye üzerinden uçtuğu veya orada kaldığı aktarıldı.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin seyahat kısıtlamaları nedeniyle Ruslar için en önemli tatil destinasyonu olduğu, Rusların yine Türkiye'de gayrimenkule yoğun ilgi gösterdiği ayrıntıları paylaşıldı:

Ocaktan kasıma kadar Ruslara 14 bin mülk satıldı. 2019 yılında 2 bin 900 satın alma gerçekleştirilmişti. Ülkede daha fazla Rus olduğu gerçeği birçok yerde göze çarpıyor.

Moskova, gaz merkezi inşa etmek istiyor

2030 yılı sonuna kadar Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiği, Moskova'nın ayrıca Avrupa'nın en büyük gaz merkezini Türkiye'de inşa etmek istediği kaydedildi.

Türkiye'de inşa edilen nükleer enerji santraliyle ilgili çalışmaların Rusya tarafından yürütüldüğü hatırlatıldı.