Financial Times: Finlandiya, NATO'ya tek başına girmeye hazırlanıyor
ensonhaber.com

Türkiye, İsveç'te yaşanan son provokatif eylemlerin ardından Stockholm'ün NATO'ya üyelik sürecine giderek artan dozda tepkisini dile getirdi.

Finlandiya ve İsveç ile kurulan üçlü mekanizma askıya alınırken, Financial Times son durumu analiz etti.

NATO'ya katılım sürecinde yeni perde

"Türkiye, İsveç'in NATO hedefini engellerse Finlandiya tek başına ilerlemeye hazırlanıyor" başlıklı yazıda, müzakerecilerin hâlâ Ankara'nın ortak katılımı onaylamasını beklediği, ancak Helsinki'nin bir B planına ihtiyacı olabileceği kaydedildi.

Özellikle Stockholm'ün askeri ittifaka başvurusunun zorda olduğu ifade edilerek şöyle denildi:

"Türkiye, Finlandiya'yı onaylayıp İsveç'i geri çevirebilir"

Türkiye, birçok kişinin uzun süredir şüphelendiği şeyi açıkça söyledi: Finlandiya'nın NATO başvurusunu onaylayabilir ve İsveç'in başvurusunu geri çevirebilir. Bu, iki İskandinav ülkesinin yanı sıra NATO ve hatta ABD için de büyük soruları gündeme getiriyor.

"Kendinizi tamamen İsveç'e bağlamak aptallık olur"

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Charly Salonius-Pasternak, yaşananlara ilişkin, "Finlandiya siyasi liderliğini tatsız bir duruma sokuyor." dedi.

B planına ihtiyaçları olduğunu anlatan Salonius-Pasternak, görüşlerini paylaştı:

Kendinizi tamamen İsveç'e bağlamak aptallık olur. Finlandiya'nın (tek başına hareket eden) proaktif olarak algılanması ile yalnızca Türkiye'nin yaptıklarına yanıt vermesi arasında büyük bir fark var.

Kritik Marin-Kristersson görüşmesi

Onay meselesinin Türkiye'ye ait bir karar olduğu anımsatılarak, hazırlıklı olunması gerektiği, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in perşembe günü İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson'u ziyaret edeceği ve ikilinin ayrı katılım durumunu ele almalarının muhtemel olduğu ifade edildi.

Aynı analizin devamında şu ifadeler aktarıldı:

"ABD ve İngiltere, İsveç'i koruyabilir"

Vakit dar. Finlandiya, 1340 km uzunluğuyla Avrupa'nın Rusya ile en büyük sınırına sahip. Doğu komşusu Ukrayna'da işgal altındayken başvuru sürecini tamamlamak istiyor. İsveç, üyelik olmasa bile ABD ve İngiltere gibi ülkelerin ikili güvenlik garantilerine güvenebilir ve Finlandiya'yı Rusya'ya karşı tampon devlet olarak kabul eder.