İtalya Başbakanı Draghi istifa etti
ensonhaber.com

İtalya, yeniden hükümet krizine sahne oluyor.

Daha önce istifa eden Başbakan Mario Draghi'nin girişimi, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya takılmıştı.

Draghi, yeniden ulusal birlik anlaşması yapılırsa kendisinin ve hükümetinin göreve devam edebileceğini söylemişti.

Draghi'den istifa kararı

Koalisyon krizi karşısında çözüme ulaşılamayan İtalya'da Başbakan Draghi, koalisyon ortağı 3 partinin parlamentoda hükümetine destek vermemesinin ardından istifa kararı aldığını açıkladı.

Draghi, Cumhurbaşkanı Mattarella ile bir araya gelerek, istifasını kendisine sundu.

Sonbaharda erken seçim

Parlamentonun feshedilmesi ve eylül ya da ekim ayında erken seçime gidilmesi bekleniyor. Bu süreçte Draghi, başbakan olarak bir süre daha görevini sürdürecek.

74 yaşındaki eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı, Şubat 2021'de başbakan olarak atanmıştı.

İtalya Başbakanı Draghi istifa etti

Avrupa'da istifa dalgası

Avrupa ülkelerinden son günlerde ardı ardına istifa haberleri geliyor. 2 hafta içinde 3 başbakanın, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya ekonomik yaptırımların uygulandığı bir dönemde istifa etmek zorunda kalması dikkat çekti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın ardından, son olarak İtalya Başbakanı Mario Draghi, görevi bırakma kararı aldı.

Rus gazına alternatif arayan ve kış mevsimi için hazırlık yapan kıta ülkeleri, gaz kullanımını azaltmayı hedeflerken, diğer taraftan yükselen enflasyonla mücadele ediyor.

Yeni iddia: Scholz istifa edebilir

Ayrıca Almanya'da bu kış enerji kesintilerinin yaşanabileceği, bu durum karşısında Berlin yönetiminin uyguladığı politikaların Başbakan Olaf Scholz'un istifasını beraberinde getirebileceği belirtiliyor.

İngiliz basını, Scholz'un, "hem NATO müttefiklerini hem de Rusya'yı aynı anda memnun etmeye çalıştığını" ancak bunun mümkün olmadığını yazarak, hükümetin yakın dönemde istifa etmek zorunda kalabileceğine dikkati çekti.

İtalya Başbakanı Draghi istifa etti

İtalya Parlamentosu'nda yaşananlar

İtalya'da parlamentonun üst kanadı Senato'da, dün, hükümet krizini açıklayıp güvenoyu arayan ancak 5 Yıldız Hareketi (M5S), Forza Italia (FI) ve Lig olmak üzere 3 partinin desteğini çekmesiyle kıl payı güvenoyu alan Başbakan Draghi, bu sabah da parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde hükümet krizi üzerindeki görüşmelere katıldı.

AA'nın haberine göre, görüşmelerin başında çok kısa bir konuşma yapan Draghi, parlamentoya bugüne kadar yaptığı işlerden ötürü teşekkür etti.

"Oturumun durdurulmasını talep ediyorum"

Başbakan Draghi, Senato'da dünkü oylamada 3 partinin hükümetine desteğini çekmesine işaret ederek, "Dün akşam Senato'da ortaya çıkan sonuç ışığında, Cumhurbaşkanı'na kararlarımı iletmek üzere bu oturumun durdurulmasını talep ediyorum." dedi.

İtalya Başbakanı Draghi istifa etti

Uzun süre alkışlandı

Draghi, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda uzun süre alkışlandı. Başbakan Draghi, Meclis'ten ayrılarak, cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’ye gitti.

Ülkenin önde gelen gazeteleri de Senato'da dünkü oylama sonrası Draghi hükümetinin sonuna gelindiği görüşünde birleşti.

"Hükümeti batırdılar"

Corriere della Sera gazetesi, "Draghi hükümetine elveda" manşetini atarken, hükümetten desteğini çeken Lig, Forza Italia ve 5 Yıldız Hareketi’nin Draghi’yi batırdığını yazdı.

La Stampa, "Utanç" başlığını kullanırken, Lig lideri Matteo Salvini ve M5S lideri Giuseppe Conte'nin hükümeti batırdığını yazdı.

Il Messaggero gazetesi de "Draghi hükümeti için yolun sonu" manşetini attı.

İtalya'da hükümet krizi

İtalya'da siyasi kriz, koalisyon ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S), 14 Temmuz'da parlamentodaki bir oylamada, hükümetin sunduğu ekonomik yardım paketine destek vermemesiyle başladı.

Bunun hemen ardından Başbakan Draghi, ulusal birlik hükümetini oluşturan unsurlardan birinin kendisine destek vermemesiyle hükümetinin bozulduğu gerekçesiyle istifasını vermek üzere Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya gitti.

Cumhurbaşkanı Mattarella, Draghi'nin istifasını kabul etmeyerek, kendisinden hükümet kriziyle ilgili parlamentonun üst kanadı Senato ve alt kanat Temsilciler Meclisi’ne bilgi vermesini ve güvenoyu aramasını istedi.

İtalya Başbakanı Draghi istifa etti

Güven oylaması çıkmaza girdi

Başbakan Draghi, dün Senato’da yaptığı konuşmada, "Eğer halen bir arada kalmak istiyorsak, bunun tek yolu hükümet anlaşmasını cesaretle, fedakarlıkla ve güvenilirlikle sıfırdan yeniden inşa etmektir" ifadelerini kullanarak, ulusal birlik koalisyonu adıyla andığı hükümetini canlandırmaya çalışmıştı.

Senato'daki görüşmeler sırasında M5S’ye ek olarak sağ partiler FI ve Lig de parçası oldukları Draghi hükümetine yönelik güven oylamasına katılmayacaklarını açıklamıştı.

Draghi'ye destek veren parti sayısı

Senato'da dün akşam yapılan oylamada, Draghi hükümeti kıl payı güvenoyu almış ancak koalisyonun üç büyük partisi oylamaya katılmamıştı.

Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümeti, koronavirüs salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik kriz koşullarında ulusal birlik hükümeti olarak 13 Şubat 2021'de göreve gelmişti.

Draghi hükümetine, İtalyan parlamentosunda temsil edilen 10 siyasi parti destek veriyordu.