Capital'in en hayırsever 50 iş adamı listesi

Capital'in en hayırsever 50 iş adamı listesi

Dünyada bağış süreçleri, genellikle aile veya şahısların kurduğu vakıflar üzerinden yürütülüyor. ABD 'nin en büyük kişisel hayır işleri organizasyonlarının başında Gates, Ford ve Mc Arthur vakıfları yer alıyor.

KURULAN İLK 20 HAYIR VAKFI OLDULAR

Michael Bloomberg, Rockefeller ve Carnegie vakıfları da ilk 20 hayır amaçlı kurulan vakıf arasında. Türkiye 'de ilk kez geçen yıl Capital Dergisi tarafından başlatılan “Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” araştırmasında bu yılki hayırseverler listesi 2013 yılının bağış rakamlarını baz alarak oluşturuldu.

GÖNLÜ EN ZENGİN İŞ İNSANI MUSTAFA KOÇ OLDU

Buna göre Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin gönlü en zengin iş insanı oldu. Bağışlarını hem Vehbi Koç Vakfı (VKV) hem şirketlerinin KSS projeleri aracılığıyla hem ayni hem de nakdi gerçekleştiren grup, 2013 yılında 240 milyon 173 bin TL bağış yaptı. Bu bağışları ise eğitim , sağlık ve kültür-sanat alanlarına yönlendirdi.

136 MİLYON LİRAYLA İKİNCİ SIRADA DOĞUŞ GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI VAR

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise, Türkiye'nin gönlü zengin 2'nci iş insanı oldu. 2013'te KSS projeleri dahil toplam 136 milyon TL bağış yapan Şahenk, bağış ve yardımlarını doğrudan ihtiyaç sahibi kurum ve kişilere yapıyor. Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, “Vakfımızın çalışmalarını büyütüp kapsamını genişletmek, grubumuz için büyük önem arz ediyor” diyor.

116 MİLYON LİRA İLE FİBA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÜÇÜNCÜ SIRADA

Listenin 3 numaralı ismi ise Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin. Özyeğin, 2013'te 116 milyon TL bağış yaptı. Toplumun her kesimi için değer yaratmaya çalışan Özyeğin, çeşitli vakıflar aracılığıyla topluma destek veriyor. Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Hüsnü M. Özyeğin Vakfı (HMÖV) ve Özyeğin Üniversitesi bu kurumlar arasında yer alıyor.
Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı araştırması için gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 28.4'ü, çocuk okutarak bağış yapmaya başladığını söyledi. Katılımcıların yüzde 21.3'ü okul yaparak, yüzde 19.5'i yoksullara yardım ederek, yüzde 11.8'i vakıf kurarak, yüzde 7.1'i cami, yüzde 4.7'si hastane yaptırarak yardımlarına başladığını açıkladı.

Capital'in en hayırsever 50 iş adamı listesi

ZENGİN İŞ İNSANLARI VAKIF KURMA YARIŞINDA

Araştırma, gönlü zengin iş insanlarının kaç yıldır bağış yaptıklarından, bu bağışları hangi alanlara odakladıklarına ve gelecek yıllara ilişkin bağış planlarına kadar pek çok konuya da açıklık getiriyor. Araştırmaya katılan gönlü zenginlerin yüzde 45.6'sı, 30 yıldan uzun süredir bağış yapıyor. 2013 yılını inceleyen araştırmada, bağışçıların yüzde 33.1'inin vakıf ve dernekler aracılığıyla gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

FACEBOOK'UN CEO'SUNUN YAPTIĞI BAĞIŞLAR 500 MİLYON DOLARI BULUYOR

Facebook CEO'su Sheryl Sandberg servetinin yarısını The Giving Pledge (Verme Taahhüdü) Vakfı'na bağışladı. Sandberg'in yaptığı bağış, 500 milyon doları buluyor. Böylece Sandberg, The Giving Pledge'e yardım yapmaya karar veren, dünyanın 127 milyarderinden biri oldu. 127 milyarder üye arasında CNN kurucusu Ted Turner, Star Wars filmlerinin yapımcısı George Lucas, Virgin Şirketler Grubu CEO'su Richard Branson ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de bulunuyor.