ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB İkiz Kuleler'de Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nda konuştu.

Toplantıya Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı Jamshid Kuchkarov da katıldı.

Cevdet Yılmaz, konuşmasına, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için gayret sarf edildiğini belirterek başladı. Yılmaz, yıllık bazda düşüşün gelecek yılın ortalarında görülmeye başlayacağını aktararak, tek haneli rakamlara ise 2026'nın ortalarında ulaşılacağını dile getirdi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hedefi 5 milyar dolar

Türkiye'nin, Özbekistan'ın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 4'üncü, ithalatında ise 5. konumda olduğunu belirten Yılmaz, iki ülke arasındaki dış ticaret hedefinin 5 milyar dolar olduğunu ve bu hedefin daha da üzerine çıkılmasının amaçlandığı belirtti.

İş dünyasının Özbekistan'a iş birliğine gitmesinin önemine değinen Yılmaz, bugün öğleden sonra bu konuda önemli bir anlaşma imzalanacağını da hatırlattı.

"Türk müteahhitlerinin proje toplamı 7 milyar dolara çıktı"

Yılmaz, Özbekistan'da bir Türk ticaret fuarı planlandığını dile getirerek, Türk müteahhitlerinin ülkede 262 proje yürüttüğünü ve bu projelerin hacminin 6 milyar 900 milyon dolara çıktığını belirtti.

"İş birliği alanları geliştirilecek"

Özbekistan'da önemli bir pazar olduğunu ancak Özbekistan'ı sadece mevcut rakamla değerlendirmemek gerektiğini belirten Yılmaz, iş birliği alanlarının tarım, su verimliliği ve enerji alanlarına yoğunlaşacağını aktardı.

"Üst düzey toplantıların düzenli olarak icra edilmesine önem veriyoruz"

Yılmaz, ortak dil, tarih ve kültürü paylaştıkları Özbekistan ile iş birliğinin her alanda güçlendiğini görmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

Kardeş Özbekistan, bu yıl yaşadığımız ve 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremlerden sonra yardıma gelen ilk ülkelerden birisi olmuştur. Yaraların sarılması için yardıma koşan kardeş Özbekistan'a gösterdikleri yakın dayanışma ve yeniden imar faaliyetlerine katkıları için Sayın Başbakan Yardımcısı nezdinde bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu güçlü dostluk bağları, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin de önünü açmaktadır. Müşterek çabalarımız sayesinde ilişkilerimizi kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. İş birliğimizin bu seviyelere gelmesinde sayın Cumhurbaşkanlarımızın dirayetli liderliğinin ve kararlılığının rolü büyüktür. Sayın cumhurbaşkanlarımız, hemen her uluslararası toplantı vesilesiyle bir araya gelmektedir. Üst düzey toplantıların düzenli olarak icra edilmesine ve kardeşliğimizi pekiştiren karşılıklı temaslara önem veriyoruz.