İSG denetimlerinde ‘yerindelik’ modeline geçildi
AA

İş sağlığı ve sosyal güvenliğin önemi giderek artıyor.

İş kazalarının önüne geçmek ve sektörlere özel farklı önlemler almak için verilen kararların yapılıp yapılmadığının denetimi de yeni alınan kararlarla pekiştiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 2022'de ilk kez uygulanan "yerindelik" denetimi modeliyle, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) hizmeti veren 1.000 ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB) denetlendi.

Kanun gereği işverenin zorunlulukları var

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işverenlerin, çalışanlarını mesleki risklerden korumak amacıyla iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi ile diğer sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu bulunuyor.

Zorunlu personeli olmayanlar OSGB'den destek alıyor

Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde işveren, bunu OSGB'lerden hizmet alarak yerine getirebiliyor.

OSGB'nin denetimini Bakanlık yapıyor

Ülke genelinde Bakanlık tarafından yetkilendirilen 2 bin 462 OSGB'nin denetimleri ise İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yapılıyor. İş yerlerinin yüzde 90'ı da İSG hizmetini bu OSGB'lerden alıyor.

Denetim değişiklik

İSG hizmetlerinin iyileştirilmesini sağlamak amacıyla rehberlik mantığında yapılan denetimlerin uygulamasında, Eylül 2021'de değişikliğe gidildi.

Hizmet verdiği iş yeriyle ilgili onaylı defter, yıllık çalışma planı, yıllık değerlendirme raporu, İSG eğitim kayıtları ve fatura gibi evrakın kontrolüyle yapılan denetimlerin, "Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Denetim Rehberi" doğrultusunda gerçekleştirilmesine başlandı.

Sektör odaklı yeni denetim modelinde, ilk etapta inşaat, maden, metal ve tarım sektörleri, rehberlik yapılacak sektörler olarak belirlendi.

OSGB'ler için yerindelik denetimi

Bu sektörlere özgü hazırlanan iş yeri kontrol listeleri ile OSGB'ler, İSG hizmeti verdikleri iş yerleri üzerinden "yerindelik" denetimine tabi tutuldu.

Mevzuata aykırı hareket edenlere idari yaptırım

Denetimlerde, mevzuata aykırı hareket ettiği belirlenen OSGB'lere idari yaptırım uygulandı. Ayrıca bu OSGB'lerin faaliyette bulunduğu 3 bin iş yerine rehberlik hizmeti verildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)