Kahramanmaraşlı dondurmacılar ayağa kalkmak istiyor
AA

Kahramanmaraş merkezli deprem etrafındaki 11 ili etkiledi, 45 binden fazla insan hayatını kaybetti, 200 binden fazla binada hasar meydana geldi.

Bu şehirlerde konutlarına giremeyen halkın barınma, ısınma, gıda ve hijyen gibi temel tüketim maddelerine olan ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor.

Enkaz kaldırma ve yeniden imar çalışmaları devam ediyor.

Dükkanlar yavaş yavaş açılıyor

Bu süreçte kentlerdeki dükkanlar yavaş yavaş açılmaya ve ışıkları karanlığı aydınlatmaya başladı.

Kahramanmaraş'ta dondurma sektörü deprem sonrası toparlanmaya çalışıyor. Sektör, 6 Şubat'taki depremlerin ardından yeniden ayağa kalkmanın planlarını yapıyor.

Sektör depremde elamanlarını yitirdi

Depremde çok sayıda personelini kaybeden sektör, barınma ihtiyacının öncelikli konu olduğunu vurguluyor.

"Dükkanlarda ve fabrikalarda hasar var"

Sektör liderlerinden bir markanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kanbur, depremlerin ardından fabrika ve iş yerlerini ziyaret ettiklerini belirterek "İş yerlerimizin 4-5 tanesi yerle bir olmuş. Fabrikalara gittik, özellikle orta fabrikamızda çok büyük hasarlar var." dedi.

Deprem, otomasyon makinelerinin ayarlarını bozdu

Depremin dondurma fabrikalarındaki otomasyon makinelerinin ayarlarını bozduğunu belirten Kanbur, "Onları tamir ettirmek için Ankara, İstanbul gibi yerlerden teknisyenler getiriyoruz. Tesislerimizi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

"Çalışan kaybımız çok"

Deprem nedeniyle hayatını kaybeden çalışanları olduğunu vurgulayan Kanbur, şu açıklamada bulundu:

Çalışanlarımızdan bir hayli kaybımız var. Şu anda yavaş yavaş toparlanmaya çalışıyoruz. İlk etapta imkanlarımız el vermedi. Çünkü doğalgaz yoktu, elektrik yoktu. Sağ olsun ilgililerin destekleriyle şu anda doğalgazımız, elektriğimiz var. AFAD'ın bize yönlendirmiş olduğu birkaç noktada yemek dağıtıyoruz. Gaziantep yolunun üzerindeki yerimizde de gelen gidenlere yardım amaçlı yemek veriyoruz. Elimizden geldiğince biz de topluma destek olmaya çalışıyoruz.

"Tarihi pastane de depremden etkilendi"

Kentin en işlek caddelerinden birinde bulunan tarihi Yaşar Pastanesinin de depremden etkilendiğine işaret eden Kanbur, bu konuda da şu açıklamayı yaptı:

Bina ayakta ama temelde, şurada, burada bir şeyler var mı, onların çalışması yapılıyor. Elimizden geldiğince bu tesisi de ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Şu anda boşaltıyoruz, boşalttıktan sonra kolonların da bakımı yapılacak. Herhangi bir zayiat yoksa, AFAD da bize müsaade ederse biz bu kurumumuzu da işletmeye çalışacağız.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)