Yeni asgari ücretle birlikte birçok ödeme değişecek
AA

Asgari ücret, sadece 7 milyon işçiyi ve ailesini değil etkilediği ödemeler açısından tüm ülkeye yakından ilgilendiriyor.

Asgari ücret, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul ediliyor.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası (GSS) primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde değişiklik olacak.

Yeni asgari ücret rakamıyla askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek.

İşsizlik ödeneği artacak

Yeni asgari ücretten etkilenen kalemlerin başında gelen işsizlik ödeneğinde, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak hesaplandığından yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği de artacak.

Kıdem tazminatı yükselecek

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken, yeni asgari ücretle çalışanın yıllık kıdem tazminatı da yapılacak zam oranında yükselecek.

Stajyer öğrenciler daha fazla para alacak

İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle artacak.

GSS primleri zamlanacak

Yeni asgari ücret artışı GSS primlerini de etkileyecek. Hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen tutar kadar ödeme yapılması gerekecek.

Askerlik ve doğum borçlanması bedeli artacak

Bunların dışında, yeni asgari ücret rakamıyla askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemin rakamları da değişecek.

Asgari ücretle birlikte hangi ödemeler değişecek?

İşsizlik ödeneği/maaşı

Genel sağlık sigortası (GSS) primi

Staj ücreti

Kıdem tazminatı

Askerlik ve doğum borçlanması

Asgari ücretlilerin rapor ücretleri

İsteğe bağlı sigorta primleri

65 yaş aşlığı

Engelli maaşı

Yüzde 50 zamma göre olası artışlar:

Asgari ücretin yüzde 50 zamlanacağı düşünülerek bu ödelemeler de yüzde 50 artışla yeniden hesaplandı.

İşsizlik maaşı

Şu andaki taban tutar 5 bin 365 lira, tavan tutar 10 bin 731 lira. Bunlar asgari ücrete gelecek yüzde 50’lik artışın ardından işsizlik maaşında taban 8 bin 48 TL’ye tavan ise 16 bin 96 liraya yükselecek.

Kıdem tazmiatı

Kıdem tazminatı tabanı brüt asgari ücret üzerinden alınıyor. Asgari ücretli birinin kıdem tazmiatı 23 bin 489,82 liradan yüzde 50 zamla 35 bin 234,73 liraya çıkacak. Daha yüksek maaş alanlar daha yüksek kıdem tazminatı elde edecek.
Çalışanlar her yıl için bir brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alıyor.

Staj ücreti

Staj ücreti, brüt asgari ücretin yüzde 30’u tutarında belirleniyor. 3 bin 420,60 liradan yüzde 50 zamla 5 bin 130,9 liraya çıkıyor.

Rapor ücretleri

Asgari ücretlilerin rapor ücretlerine gelince; günlük yatarak tedavi durumunda yapılacak ödemesi 223,5 liradan yüzde 50 zamla 335,25 liraya Günlük ayakta tedavi durumunda yapılacak ödeme 298 liradan yüzde 50 zamla 447 liraya yükseliyor.

65 yaş aylığı

65 yaş aylığı bugün 2 bin 680 lira olarak ödenirken zam sonrası 4 bin 20 lira olarak ödenecek.

Engelli aylığı

Engelli aylığı şu anda 1.874 lira iken 2 bin 811 liraya yükseliyor. 2 bin 811 TL olan tavan ücret de 4 bin 216,5 TL’ye yükseliyor. Bu engellilik oranına göre değişen bir maaş.

GSS primleri

GSS primleri sosyal güvencesi olmayan ve 18 yaşını geçmiş kişilerin ödediği prim. Bu da asgari ücretin yüzde 3’ü olarak belirleniyor. Genel sağlık sigortası (GSS) primi, aylık 402,44 liradan yüzde 50 zamla 603,66 liraya çıkıyor.

Askerlik ve doğum borçlanması

Askerlik ve doğum borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primi asgari ücretin yüzde 32’si oranında belirleniyor. Şu anda 143,08 TL olan prim tutarı yılbaşındaki artışla birlikte 214,62 liraya yükselecek.

İsteğe bağlı sigorta primleri

İsteğe bağlı sigorta primlerinin ise yıllık asgari prim tutarı 3 bin 202,56 liradan yüzde 50 zamla 4 bin 803,84 liraya çıkıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)