Ford Otosan işçileri de greve başladı
ensonhaber.com

Geçen hafta ücret düzenlemesi isteyen Renault işçilerinin başlattığı ve ardından Tofaş, Coşkunöz, Mako, Valeo, Delphi ve Ototerim gibi şirketlere yayılan grev dalgası, dün Türkiye sanayiinin kalbinin attığı Kocaeli’ne uzandı.

Ford Otosan işçileri de greve başladı

FORD OTOSAN İŞÇİLERİ DE GREVDE

Kocaeli’nin en büyük fabrikalarından biri olan Ford Otosan işçileri de Bursa’daki eylemlere destek kararı aldı. Hyundai fabrikasındaki işçiler de bugünden itibaren eyleme katıldı. 19 Mayıs tatili nedeniyle tatilde bulunan işçiler adına açıklama yapan bir grup, 20 Mayıs’tan itibaren Bursa’da direnen 10 bin işçiye destek vermek için üretim yapmama kararı aldıklarını açıkladı.

İş bırakmalarla sarsılan otomotiv ve yan sanayi şirketlerindeki iş bırakma eylemleri, Metal Sanayicileri Sendikası ile grup sözleşmesini kabul etmeyip yüzde 9,7 yerine şubatta yüzde 24'e varan zamlar alan 8 şirketin 14 tesisinden kaynaklandı.

Ford Otosan işçileri de greve başladı

BURSA'DAKİ BOSCH İŞÇİLERİ KONUŞTU

Aldıkları zam örnek gösterilerek 5 gün önce Bursa'da iş bırakma eylemlerinin fitilini ateşleyen Bosch işçileri konuştu:

"Başarılı bir sözleşme yaptığımız için sevinemedik bile. Sıkıntı yaşadığımız için biz mi suçluyuz. Aramızda 50-350 liralık fark var. Söyledikleri 500 liralık farkı sadece 1-2 kişi alıyordur"

Bosch'ta ne olduysa 2008'den sonra oldu. O yıl kıdemi fazla 160 kadar kişinin işten çıkışı verildi. Üçüncü fabrikanın açılması ve diğer fabrikalardaki büyümeyle işe yeni alınanlar asgari ücretle işbaşı yapınca fabrikanın ortalama saat ücreti düştü.

Ford Otosan işçileri de greve başladı

SENDİKA İŞVEREN ANLAŞTI OLAN İŞÇİYE OLDU

Bursa ve Kocaeli'deki işçilerin ortak şikayetleri, fabrika yönetimi ile sendikaların karşılıklı anlaştığı ancak olanın işçiye olduğu yönünde. Zammın dışında sendika aidatları, ortaya çıkan tavrın nedenlerinden biri.

Ford Otosan işçileri de greve başladı

200 LİRA ZAMMIN 75 LİRASI SENDİKAYA GİDİYOR

İşçiler aylık ücretlerinin yüzde 3.3'ünü sendikaya aidat olarak öderken, sektördeki sendikaların yıllık aidat geliri 209 milyon lirayı buluyor. Türk Metal'de çalışan işçilerin ücretlerine yüzde 97 oranında zam yapılırken, işçiler aylık ücretlerinin yüzde 3.3'ünü sendikaya aidat olarak ödüyorlar. Toplu sözleşmeyle ücretleri 200 lira dolayında artan işçilerin ücretlerinden aylık 75 lira üyelik aidatı kesiliyor.

Ford Otosan işçileri de greve başladı

SANAYİ ÜRETİM RAKAMLARINI ETKİLEYECEK

Bursa'da otomotiv işçilerinin devam eden eylemi, ekonomi yönetimini de teyakkuza geçirdi. Oyak Renault, Tofaş, Coşkunöz ve MAKO fabrikalarında yaşanan üretim durdurma eylemi, sanayi üretim endeksini etkileyecek. İmalat sanayi içinde otomotivin payı yüzde 8'i aşıyor.