















Rus fotoğrafçı ve deniz biyoloğu Aleksander Semenov Kızıl Deniz, Beyaz Deniz ve Japon Denizi'nde deniz yıldızlarını fotoğrafladı.
Deniz yıldızları floresan sarıdan parlak maviye kadar türlü renklerde olabiliyor. Bu fotoğrafların hayvanın aslına oranı, 1:2 ila 2,5:1.
Derisi dikenliler grubundan olan deniz yıldızının bilinen 1.500 türü var. Çoğu denizde bulunuyor, ama bazı türleri hafif tuzlu suda yaşayabiliyor.
Aynı grupta deniz yıldızı, deniz kestanesi ve deniz hıyarı bulunuyor. Bunlar simetrik bir yapıya sahip deniz hayvanları.
Deniz yıldızlarının derisindeki yapılar solungaç ve iskelet işlevi görüyor.
Deniz yıldızları midelerini ağızlarından dışarı çıkarabiliyor. Bu onların yutamayacakları kadar büyük şeyleri sindirebilmelerini sağlıyor.
Deniz yıldızları; midye, kabuklular, solucanlar ve diğer derisi dikenlilerle besleniyor.
Deniz yıldızları tüp şeklindeki ayaklarıyla deniz dibinde yavaşça hareket ediyor. Ayaklardaki vakum, deniz yıldızını sabit tutarak avlanılmasını güçleştiriyor.
Dişi deniz yıldızı yumurtasını suya bırakıyor, erkek de buna sperm salarak cevap veriyor. Döllenme dışarıda gerçekleşiyor. Bir dişi 2,5 milyon yumurta salabiliyor.
Döllenmiş yumurta larva haline gelip yüzmeye başlıyor. Üç hafta yüzdükten sonra bir yere yerleşiyor ve bildiğimiz deniz yıldızına dönüşüyor.