Erdoğan'ın İSEDAK toplantısı konuşması

Erdoğan'ın İSEDAK toplantısı konuşması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) Türkiye'deki toplantısında bir konuşma yaptı. Özellikle İslam ülkelerindeki yoksulluğa işaret eden Erdoğan, "Hani komşusu açken tok yatan bizden değildi? Hani kardeştik? Biz elimizi uzatmayacak mıyız? Biz köşklerimizde yatarak bu işi çözebilir miyiz? Öleceğiz ve 2 metre kare mezarın içine gömecekler ve hayat orada son bulacak. Hayır yapmışsak hayır bizimle gelecek şer yapmışsak şer bizimle gelecek. Tefekkür etmek düşünmek bizim için çok büyük öneme sahip." dedi.

"SURİYE'YE YAKLAŞIMIMIZ JEOPOLİTİK DEĞİL"

Suriye ile ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Türkiye'nin Suriye konusundaki hassasiyeti akrabalık ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Bizim asla Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir adımımız sözkonusu değil. Suriye'ye bakışımız jeopolitik değildir. Bizim tek amacımız barış ve istikrarın sağlanmasıdır." şeklinde konuştu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları

Biz tercihli ticaret sistemini aramızda tereddütsüz kurmalıyız. Bunu kurduğumuz taktirde sıçrama başlayacaktır. Bu içe kapanık ticaret anlayışını getirir ki burada bir yere varamayız.

Üye ülkelerin Menkul Kıymetler Borsası alanındaki çalışmaları meyvelerini verdi. Bugün yapılacak sunumda söz konusu endeks de size tanıtılacak. Endekse dahil edilmemiş ülkelerin sermaye birikimlerini güçlendirecek bu projeye en kısa sürede katılmalarını istiyoruz.

Ekonomik ortamın iyileştirilmesinin, sağlam, şeffaf güçlü bir ekonomik ve hukuki ortama bağlı olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Kobi'ler ekonomik kalkınmada olduğu kadar sosyal refahın arttırılmasında da büyük rol oynuyor. İslam ülkelerinden çok sayıda iş adamını bir araya getiren iş forumuna da dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

Biz iktidara geldiğimizde devlet ekonomi ağırlıklıydı. Biz dedik ki ekonomik alan tamamen özel sektöründür. Hemen hemen büyük ölçüde çekilmiş durumdayız. Bazı stratejik alanlar hariç tabi.

KÖŞKLERİMİZDE YATARAK BU İŞİ ÇÖZEBİLİR MİYİZ?

Yoksulluğun giderilmesi iş birliğimizi daha ileri bir noktaya taşımamız için mutlaka önem vermemiz gereken bir konu. İslam Kalkınma Bankası içerisinde kurduğumuz yardım fonları hayati önem sahibi. Vaad edilen kaynakların aktarılmadığını üzülerek görüyorum. Şu anda aramızda olan birçok ülke temsilcilerinin yoksullukla nasıl bir mücadele içerisinde olduğunu biliyorum. Peki biz bunlara karşı ne yapıyoruz. Arakan'daki müslümanlara karşı ne yapıyoruz. Şu anda fakirlik yoksulluk içinde kıvranan insanlara karşı ne yapıyoruz. Somali, Filistin'de aynı şekilde. Hani komşusu açken tok yatan bizden değildi? Hani kardeştik? Biz elimizi uzatmayacak mıyız? Biz köşklerimizde yatarak bu işi çözebilir miyiz? Öleceğiz ve 2 metre kare mezarın içine gömecekler ve hayat orada son bulacak. Hayır yapmışsak hayır bizimle gelecek şer yapmışsak şer bizimle gelecek. Tefekkür etmek düşünmek bizim için çok büyük öneme sahip.

ESAD BABASINA ÖZENİYOR

Suriye'de yaşanan olaylar bütün islam dünyasının yüreğini dağlamaya devam ediyor. 30 bin kişi hayatını kaybetti. Baba Esad 30 bin kişiyi katletmişti, oğul Esad ben babamın rekorunu kırmalıyım diyor. Uçaklarla bombalamayla ölüm saçıyor. 250 bin kişi komşu ülkelere sığınmış durumda. Dün itibariyle 99 bin kişi bize sığınmış durumda. Bu rakam süratle artıyor.

Türkiye'nin Suriye konusundaki hassasiyeti akrabalık ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Bizim asla Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir adımımız söz konusu değil. Suriye'ye bakışımız jeopolitik değildir. Bizim tek amacımız barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Afganistan'da yaşanan olaylar sadece Afganistan'da, Irak'ta yaşananlar sadece Irak'ta kalmadı. Bu ülkelerdeki olaylar bütün dünyayı etkileyen sonuçlar doğurdu. Suriye'de yaşanan olayların da yansıması olacaktır. Olayların bugün geldiği nokta Türkiye'nin adımları yüzünden olmadı.

SESSİZ KALAMAZDIK

Bir halkın hareketli olduğu yerde saldırı oldu ağır bir nota verdik. Son olarak 2 anne ve 3 çocuğu hayatını kaybetti. Biz 5 vatandaşımızın şehit olduğu saldırıya sesiz kalamazdık kalmadık da. Suriye'de yaşanan olaylar karşısında hakkın hukukun gerektirdiği duruşu göstermeye devam edeceğiz.