Siyasilerin yüz haritası

Politik analizler için de işe yarayan yüz haritası çıkarma tekniğiyle hangi lidere güvenilebileceği, hangi liderin nasıl bir karakterde olduğu da meydana çıkıyor. Liderlerin konuşmaya başlamadan önceki yüz mimikleri, konuşma anındaki görüntüleri onların aslında ne demek istediğini ele veriyor bir anlamda.

Bu işi yapanlardan biri de Beden Dili ve Kişisel Gelişim Uzmanı Riccon İlhan Doğan. Habertürk gazetesinden Begüm Çelikkol'un özel haberine göre; Doğan, yüz mimiklerine bakarak kişilerin aklından geçen düşünceleri bile okuyabiliyor. Tam 10 yıldır bu alanda çalışmalar yapan Doğan, tekniğin geçmişinin 15 yıldır var olduğunu dile getiriyor… Bu teknik şu anda Türkiye'de kullanılmıyor.

foto_55.jpg

Yüz haritasından karakter okumak… Nasıl yapıyorsunuz bunu?
Bu tekniğe göre, iki tip yüz haritası vardır. Bunlardan biri soğukkanlı, diğeri sıcak kanlıdır. Soğukkanlı insanlar genelde Batılı ve Doğulu ülkelerin insanlarıdır. Sıcak kanlılar ise İtalyanlar, Yunanlar ve Türklerdir.

Araştırmalarınıza göre iki yüz tarzının birbirinden farkı nedir peki?
Soğukkanlı insanlarda kalıplar yoktur. Sitemler vardır. Sistemi oluşturmada akıl ön plana çıkar. Bu nedenle de sorgularken sistemi de sorgularlar. Beden dilinde duygulardan daha çok mantığı kullandıklarından, daha yumuşak ve ince mimiklerden öteye gidemezler. Sakin, durgun, düşünceli, hissiz ve robot tipli insanlar olarak da tanımlanabilir. Sıcak kanlı insanlarda kalıplar vardır. Bu kalıplar içinde kültür ağırlığından çıkan ayıp, gelenek, görenek ve ahlaki değerler ön plandadır. Sabırsız, telaşlı, heyecanlı ve gergin görünürler.

Buna göre milletlerarası farklılıklar da vardır herhalde, değil mi?
Elbette. Örneğin Türkler çabuk sinirlenen ve çabuk sakinleşen bir yapıya sahiptir. Bu yüzden Türklerin yüz haritasındaki çizgiler daha belirgindir. Duyguları kabarıktır, coşkulu ve hareketlidirler. Alınlarındaki, iki kaş arasındaki çizgilerle gözaltındaki torbacıklar, yanaklarındaki çizgiler daha belirgindir.

Bir iş toplantısına girmeden önce toplantının olumlu ya da olumsuz geçebileceğini anlayabilir miyiz?
Yüz haritasında mimikler ve sinyaller vardır. Toplantılardan önce, toplantının nasıl geçeceğini bu mimiklerden çok rahat anlayabiliyoruz. Çizgilerin belirginliği, dudak yapıştırma, nefes almalardaki sıklık, gözleri kırpıştırma bize sinyal verebilir. Olumsuz geçecek bir toplantıda yüz çizgileri derindir, aşağı doğru iner. Bazen yukarı çıkar. Yani çizgiler hiç sabit durmaz. Olumlu geçecek toplantılarda ise durum tam tersidir.

Suçluların tespitinde nasıl kullanılıyor bu yöntem?
Bir insanın birkaç dakika sonra ne yapacağı belli olur. Kişi yıkıcı bir suç işlemeden önce derin nefes alır. Nefes alış- verişlerinde hızlılık artar, renk teni değişir, gözlerini kısar, yüzündeki kaslar gerilir. Yüz çizgileri aşağı iner. Kaşlarını çatar, alnındaki çizgiler keskinleşir. Yüz mimikleri birden durgunlaşır.

Peki ya siyasi liderler… Nasıl görüntüleri değerlendiriyorsunuz genelde?
Bizim için önemli olan konuşmaya girmeden önce çekilen fotoğraflar ya da görüntüler. Her görüntüyü kullanmıyoruz.