İlber Ortaylı: Yangınlar düşündürücü

İlber Ortaylı: Yangınlar düşündürücü

Galatasaray Üniversitesi'nin Ortaköy kampüsü olan 140 yıllık ahşap binanın 3. katında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın başladı. Yangında can ve mal kaybı olmazken binanın arşiv bölümünde yer alan kitapların akıbeti akademisyenler arasında endişeye yol açtı.

ORTAYLI: "YANGINLAR DÜŞÜNDÜRÜCÜ"

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Galatasaray Üniversitesi'ndeki yangınla ilgili olarak tarihi binanın büyük hasar gördüğünü belirterek, "Boğazdaki bu tarihi binaların, okul olanlarının böyle ardı ardına yanması çok düşündürüyor. Bunların tekrardan okul olması lazım" dedi.

Prof. Ortaylı, yanan binadaki kütüphaneye 6 bin kitap bağışladığını belirterek, bazı kitapların bulunabileceğini, ama bazılarının bulunmasının zor olduğunu söyledi.

Ortaylı şunları söyledi:

"Allah beterinden saklasın. Üç fakültenin bulunduğu bina. Dolmabahçe Sarayı'nın büyük müştemilatı. Bu yanan binada derslik yok, hocaların odaları var. Öğrenci işlerinin kayıtları var. Kayıtların dolayısıyla kopyaları mevcut. Şimdi benim orada ikinci katta hukuk fakültesinde kurduğum kütüphane var. Oradaki 6 bin kitabı da ben bağışlamıştım. Bazı kitaplar bulunabilecek belki, ama bazılarının bulunması çok zor. Envanteri var elimizde, bilmiyorum bu sulama işinde, söndürme işinde ne kadarı sağlam çıkacak onu bilemiyorum. Çok, çok üzgünüz. Binanın da gayet müzeyyen işleri var kalem işi. Artık o bitti. Bu bir ahşap bina değil aslında. Bu kagir olarak yapılmış bina. Bunların ara katları ahşaptır. Çöktü zaten bina. Çok üzücü bir şey. Boğazdaki bu tarihi binaların okul olanların bilhassa böyle ardı ardına yanması çok düşündürüyor. Tekrardan okul olması lazım. "

Yangın sırasında binada olan Doçent Doktor Özlem Yüce, yangın anını canlı yayında anlattı. Yüce şunları söyledi: "3. katta öğretim üyelerinin odaların bulunduğu katta, bir öğretim üyemizin odasından dumanlar yükseldi. Dumanları görünce binayı tahliye ettik. 5-6 dakika içerisinde itfaiye ekipleri geldi. Soğutma çalışmaları yaptıklarını düşünürken, bina birden alev aldı. Tahmin edersiniz ki ahşap bina ve içerisinde kitaplar var. Binada bulunan az sayıdaki öğrenci de tahliye edildi. Panik yaşanmadı, düzgün bir şekilde tahliye işlemleri yapıldı. Yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Maalesef binamızın yanışını hüzünle izliyoruz."

"DOLMABAHÇE DE TEHLİKEDE"

NTV Tarih Yayın Kurulu Üyesi Necdet Sakaoğlu ise başka bir tehlikeye işaret etti.

Dolmabahçe Sarayı'nın da bu tür bir yangınla karşılaşma riskine işaret eden Sakaoğlu, şunları dile getirdi:

"Bu tür yangınlar bizim eski saraylarımızda veya sarayken başka amaçla kullanılan binalarımızda her an, her gün beklenebilir. Yarın başkasının haberini alabiliriz. Bunlar yangından gereği gibi korunamıyor. Korunması da mümkün değil. Her gün yüzlerce öğrencinin girip çıktığı, faal biçimde kullanılan binaların ahşap yapısı ve tarihi dokusu dikkate alınmıyor, alınamaz da...

ERDOĞAN TEZİÇ: "TELAFİSİ ÇOK ZOR"

Üniversitenin eski rektörlerinden Erdoğan Teziç arşivde bulunan kitaplara dikkat çekti. Binanın onarımı için Galatasaray kurumu mensuplarına büyük iş düştüğünü söyleyen Teziç, "Bina bir şekilde restore edilebilir. Ancak çok zengin bir kitap malzemesi vardı orada. Ben 50 yıllık kitaplarımı oraya bağışlamıştım. Başka yerlerde bulunma imkanı olmayan nadide eserler bulunuyordu. Bunların hepsi herhalde kullanılamayacak hale geldi. Bunların telafisi çok zor" diye konuştu.

BİNANIN TARİHÇESİ

Resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan bina, Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında inşa edildi. Uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edilen bina, 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi'ne ev sahipliği yapıyor.