Metin Feyzioğlu'nun çatı aday değerlendirmesi

Metin Feyzioğlu'nun çatı aday değerlendirmesi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP ve MHP'nin çatı adayı önerisine ilişkin, "Adaylardan herhangi biri hakkında olumlu ya da olumsuz görüş bildirmek dorumunda değiliz. Türkiye Barolar Birliği, siyasi partiler üzerinde, hukukun üstünlüğü siyaseti güder ve kişilerle değil sistemle ilgilenir" dedi.

Feyzioğlu, Karabük Barosu Sosyal Tesisleri'nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

FRANSA'DA DA AYNI SİSTEM VAR ÇATI ADAY YOK

CHP ve MHP'nin çatı adayıyla ilgili soruya Feyzioğlu, şöyle yanıt verdi:

"Adaylardan herhangi biri hakkında olumlu ya da olumsuz görüş bildirmek dorumunda değiliz. Türkiye Barolar Birliği, siyasi partiler üzerinde, hukukun üstünlüğü siyaseti güder ve kişilerle değil, sistemle ilgilenir. Bu çerçevede benim çatı yöntemi henüz yeni ifade edilmişken, bu yöntemin bilimsel olarak çok doğru olmadığını ortaya koyan açıklamam vardı. Tabii örnekleri Türkiye'de ararsınız yanlış olur çünkü Türkiye, ilk defa iki turlu devlet başkanı seçimine giriyor."

"Oysa Fransa'ya baktığınızda çok benzer sistem yıllardır uygulanıyor ve iki turlu seçimlerin ilk turunda Fransız partileri hiçbir şekilde çatı arayışına girmiyor" diyen Feyzioğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yapılması gereken şudur. İki turlu seçimlerde her siyasi parti, iddialı adayını çıkarır. Bu iddialı adayın özelliği tabanına en yakın tabana sahip diğer partiye de sıcak gelmesidir. Dolayısıyla o diğer parti seçmeninin ikinci tercihi olur o partinin adayı. 'X' partisi öyle bir aday gösterir ki 'y' partisi seçmeninin ikinci tercihi olarak oy verebilir. 'Y' partisi öyle bir aday gösterir ki 'x' partisinin tabanı ikinci tercihi olarak 'y'ye oy verir."

SEÇMEN SANDIKTAN SOĞUR

Bu yaklaşımın güç algısı yaratacağını, tabanda partilerin kucaklaşmasına her zaman yol açmayabileceğini, tam aksine sandıktan soğutabileceğini ve sandığa sahip çıkmak dışında birtakım sonuçların doğabileceğini anlatan Feyzioğlu, bunların gözleme dayanan uluslararası uygulamaları takip ederek vardıkları sonuç olduğunu dile getirdi.

YEREL SEÇİM DEĞİL CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Feyzioğlu, Danıştayın 146. kuruluş yıl dönümündeki konuşmasında konunun altını çizdiğini belirterek, "Belediye başkanlığı seçimine girmiyoruz, cumhurbaşkanlığı seçimine giriyoruz. Seçeceğimiz cumhurbaşkanı beldeyi yönetmeyecek, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edecek, 76 milyonun cumhurbaşkanı olacak. O yüzden maalesef 30 Mart sürecinde yaşadığımız gibi kırıcı geçmesi durumunda cumhurbaşkanının 76 milyonu kucaklayıcı özelliğini zora sokarız" diye konuştu.

ADININ ZOR TELAFFUZ EDİLMESİ ONUN SUÇU DEĞİL

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adının zor telaffuz edildiği ya da babasından, annesinden, ailesinden yola çıkılarak anti propaganda yürütülmesini yakıştıramadığını ifade eden Feyzioğlu, şunları söyledi:

"Çünkü bir çocuk ailesini, babasını, annesini seçemez. Kendi yaptıklarından veya yapmadıklarından sorumludur. Annesinin, babasının, ailesinin kim olduğu, ne yaptığı, ne yapmadığı bunlar ayrı konudur. Bunları tarih de yazar ama bir kişiyi eleştirirken, 'senin baban bundu, büyük amcan buydu, deden de buydu' demek, birilerinin kınadığı çok ırkçı ve son derece faşizan bir yaklaşımdır. Bunu hiç kimsenin yapmaması gerekir."

Feyzioğlu, daha sonra Karabük Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, TBB Genel Başkan Yardımcısı Berra Besler ve 22 baro başkanının katılımıyla Karabük Barosu Sosyal Tesisleri'nin açılış kurdelesini kesti.

Açılış sonunda Feyzioğlu'na plaket ve Kardemir Karabükspor'un üzerinde "Metin Feyzioğlu" yazan 78 numaralı forması hediye edildi.