Peşmerge Kerkük yolunu kapattı

Peşmerge Kerkük yolunu kapattı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Dicle Operasyonlar Komutanlığı'nı kurmasıyla patlak veren Irak merkez hükümeti ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginlik artarak devam ediyor. Tuzhurmatu, Kerkük ve Diyale gibi kentlerde, Dicle güçleri güvenlik sorumluluğunu üstleneceği belirtilmiş, ancak bu karara bölgesel Kürt yönetimi bu bölgelerin anlaşmazlık bölgesi olduğunu ve buralarda askeri güç bulunmasının Kürdistan bölgesel yönetimi için bir tehdit oluşturacağını savunarak karşı çıkmıştı.

Peşmerge Kerkük yolunu kapattı

Peşmerge Kerkük yolunu kapattı

Son günlerde her iki taraftan da belirtilen bölgelere askeri sevkiyat yapmaya devam etti. Yapılan karşılıklı açıklamalarda, her iki taraf da tetikte beklediklerini ve herhangi bir çatışmaya hazır olduklarını belirtti. Son sevkiyat Kerkük'e, Peşmerge güçlerine bağlı çevik kuvvet tarafından 125 tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı. Kerkük'ün Arafa semti, Erbil ve Süleymaniye girişlerine peşmerge güçleri gönderildi. Askeri birliklerin başına Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi Seyhat Barzani'nin olması dikkat çekti. Askeri sevkiyatla ilgili Irak merkezi hükümeti tarafından açıklama yapılmadı.

Peşmerge Kerkük yolunu kapattı

KİMSE KERKÜK'E GİRMEYECEK

Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, peşmergelerin, Kerkük yolunu Irak ordusuna kapattığını açıkladı. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Irak ordusunun Kerkük'ün 30 kilometre yakınına kadar geldiğinin belirlenmesi üzerine bölgeye peşmerge gücünün sevkedildiğini açıkladı.

Yetkili, ''Biz Kerkük'e girmeyeceğiz, ancak Irak ordusunun da Kerkük'e girmesine izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.

Bağdat ile Erbil arasında yapılan anlaşmaya göre, "sorunlu bölgeler" olarak adlandırılan bölgelerde emniyetin yerel güvenlik güçleri ve polis tarafından sağlanması öngörülüyor.

Peşmergelerin ve Irak ordusunun ise bu bölgelere girişi yasak.

Peşmerge Kerkük yolunu kapattı

"SORUNLU BÖLGELER" SORUNU

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin ''terörü önlemek ve güvenliği sağlamak'' amacıyla kurduğunu ilan ettiği "Dicle Operasyon Gücü", "sorunlu bölgeler" olarak kabul edilen Kerkük, Diyala ve Selahaddin kentlerinde kontrolü ele almak için bir çok defa girişimde bulunmuş ancak Kürt bölgesinden yükselen tepkiler üzerine geri çekilmişti.

En son 16 Kasım'da, Kerkük'e 75 kilometre mesafedeki Tuzhurmatu'nun güvenliğini üstlenmek isteyen Dicle Operasyon Gücü ile peşmergeler karşı karşıya gelmiş, çıkan çatışmada bir peşmerge 12 Irak askeri ölmüştü.

Peşmerge Kerkük yolunu kapattı