Hangi hastalar oruç tutmamalı? Kalp, tansiyon, şeker, böbrek, depresyon hastaları oruç tutabilir mi?
ensonhaber.com

Oruç, dini öneminin yanı sıra uzmanlar tarafından sağlıklı kişilerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı bulunurken; hastalar için ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirmesi nedeniyle önerilmiyor.

Ramazan ayı süresince yaşlı ve hamilelerin yanı sıra kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalı olduğu belirtiliyor.

Kronik hastalar, oruç tutup tutamayacaklarını araştırırken, hangi hastalar oruç tutamaz sorusu da yanıt buldu.

Peki hangi hastalar oruç tutamaz? Kalp, tansiyon, şeker, böbrek, depresyon hastaları oruç tutabilir mi? İşte detaylar..

RAMAZANDA HANGİ HASTALAR ORUÇ TUTAMAZ?

Ramazan orucu, ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığı yerinde her Müslümana farzdır. Mazeretsiz olarak oruç tutmayanlar büyük günah işlemiş olurlar. Zira Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.”

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı da verilmiştir.

İyileşmesi mümkün olmayacak şekilde hasta olmak ya da aşırı yaşlı olmak gibi oruç tutmaya sürekli bir engelin bulunması halinde tutulamayan her oruç için bir fitre verilir. Peki hangi hastalar oruç tutmamalı? İşte oruç tutmamayı mübah kılan hastalıklar..

Hangi hastalar oruç tutmamalı? Kalp, tansiyon, şeker, böbrek, depresyon hastaları oruç tutabilir mi?

ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN HASTALIKLAR

Tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka beslenmesi gereken hastalıklar. Bu gruba tüm kanserli ve önemli ameliyat geçirmiş hastalar dahil edilebilir.

Devamlı ilaç kullanmayı gerektiren ağır kalp, böbrek, karaciğer hastaları, ağır şeker hastalığı olan kimseler.

Şiddetli ağrılı hastalıkları sebebiyle ilaç kullanması gereken kimseler, ülser hastalığı ve diğer sancılı hastalıkları olanlar.

Mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalıklar.

ŞEKER HASTALARI VE ORUÇ

Şeker hastalığında beslenme biçimi çok büyük bir önem taşır. Şeker hastalığı olanların 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmesi yani sık sık yemek yemesi gerekir. Oysa şeker hastası olanlar oruç tutarken, tedavide olması gerekenin aksine akşama kadar aç kalırlar ve şekerleri düşer.

Şeker hastalarını ilaç tedavisi ve diyeti kendi başına bırakması sakıncalıdır. İlaç ve insülin alan, hatta diyet yapan şeker hastalarının bunları kesinlikle aksatmaması gerekir.

Hangi hastalar oruç tutmamalı? Kalp, tansiyon, şeker, böbrek, depresyon hastaları oruç tutabilir mi?

TANSİYON HASTALARI VE ORUÇ

Ramazan ayının başlaması nedeniyle oruç tutan hipertansiyon hastaları oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir. Doktoru tarafından oruç tutmalarına izin verilen hipertansiyon hastalarının iftarda aşırı yemek yememeye dikkat etmeleri şarttır.

Ramazan ayının ilk günlerinde yüksek tansiyona bağlı sağlık sorunları daha sıktır. Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerekir.

KALP HASTALARI VE ORUÇ

Günümüzde birçok kalp ilacı günde tek doz veya iki dozda kullanabilmektedir. Bu nedenle oruç tutmayı düşünen hastalar mümkünse Ramazan başlamadan kendilerini takip eden doktor ile görüşerek en uygun ilaç kullanım şeklini oluşturmaları gerekir.

Ciddi kalp yetersizliği olan hastaların tedavileri bazen iftar ve sahur arasına sınırlanamaz. Bu grup hastalar doktorlarının önerileri çerçevesinde hareket etmeli ve eğer doktoru izin vermiyorsa oruç tutmamaları gerekir.

Hangi hastalar oruç tutmamalı? Kalp, tansiyon, şeker, böbrek, depresyon hastaları oruç tutabilir mi?

BÖBREK HASTALARI VE ORUÇ

Böbrek yetersizliğinde en kesin tedavi bol su içilmesi olduğundan, böbrek hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerler.

Diğer taraftan böbrek taşı olan hastaların susuz kaldığı dönemlerde şikayetleri artabileceğinden dikkatli olmaları gerekmektedir.

DEPRESYON HASTALARI VE ORUÇ

Şeker, tansiyon, kalp ve diğer organik hastalıkların yanı sıra, psikiyatrik hastalığı olanlarında oruç tutması uygun değildir..

Bedeni etkileyen her şey psikoloji de etkiler. Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, sinirlilik ve komaya kadar giden bir bilinç kaybı da olabilir.

Ağır depresyonlarda, panik ataklarda ve sürekli kaygı bozukluklarında da kişi mutlaka oruç tutmak istiyorsa bunu devamlı gittiği doktoruna danışmalıdır