Göktaşı avcıları Antarktika'da 7 kiloluk uzay kayası buldu
ensonhaber.com

Son zamanlarda göktaşı avcıları, genellikle araştırmalarını buzla kaplı Antarktika'da yapıyor.

Çünkü bu bölgenin soğuk ve kuru iklimi, göktaşlarının kolayca aşınmasını önlüyor ve bozulmadan kalmalarını sağlıyor.

Antarktika'nın yüzeyini uzay kayaları için tarayan Field Museum ve Chicago Üniversitesi'nde araştırma bilimcisi Maria Valdes ve ekibi, biri 7 kilo ağırlığında olmak üzere beş göktaşı bulmayı başardı.

"Büyüklüğün önemi yok"

Konuyla ilgili açıklama yapan Valdes, şu ifadeleri kullandı:

Meteoritler söz konusu olduğunda boyutun mutlaka bir önemi yoktur ve çok küçük mikro meteoritler bile bilimsel olarak inanılmaz derecede değerli olabilir. Ama elbette, bunun gibi büyük bir göktaşı bulmak nadir ve gerçekten heyecan verici.

Valdes, Antarktika'da bulunan on binlerce göktaşından yalnızca 100 kadarının ekibinin bulduğu kadar büyük olduğunu tahmin ediyor.

Araştırmacılar, göktaşlarını bulmak için kar arabalarına bindi ve daha önce haritalanmış ve uydu görüntüleri aracılığıyla göktaşları için potansiyel iniş noktaları olarak tanımlanan alanlarda yürüdü.

Valdes, ekibin şüpheli bir göktaşı bulduğunda, kayanın manyetik özelliklerini test etmek için bir el aleti kullandıklarını açıkladı.

Bulgu heyecan verici olsa da bilim insanları için bir sonraki adım, meteorların bize evren hakkında neler söyleyebileceğini belirlemek olacak.

Valdes ve ekibinin bulduğu beş kaya, Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü'nde analiz edilirken, bölgeden alınan toprak örnekleri ekip tarafından bizzat incelenecek.