Bunaltıcı sıcaklar zorluyor! Karslı çiftçilerin hummalı arpa hasadı sürüyor
AA

Küresel iklim koşulları nedeni ile artan hava sıcaklıkları dışarıda çalışma zorunda kalanların kabusu oldu.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde çiftçiler, bunaltıcı sıcakların yaşandığı bugünlerde ise tarım işçileri yoğun şekilde arpa hasadı yapıyor.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde nisan ayında toprakla buluşturulan tohumlardan elde edilen ürünler, ağustos ve eylül ayında hasat ediliyor.

Alisofu, Hamamlı, Bozat ve Asboğa köylerindeki çiftçiler, biçerdöverlerle sıcak havada gün boyu tarım arazilerinde çalışıyor.

İşlemlerin bir kısmı geleneksel yöntemlerle yapılıyor

Çiftçiler, biçme, öğütme ve balyalama işlemlerinden bazılarını tarım makineleriyle, bazılarını da geleneksel yöntemlerle yapıyor.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Nazım Öncü, çiftçiler açısından bereketli bir yıl geçirildiğini söyledi.

"Rekolte yüzde 202-30 daha iyi"

Arpa tarlalarında hummalı bir çalışma yapıldığını ifade eden Öncü, şöyle konuştu:

Ziraat Odası olarak köylerden aldığımız bilgiler dahilinde, bu yıl geçen yıllara göre rekoltenin yüzde 20-30 daha iyi olduğunu tespit ettik. Bu da çiftçilerimiz gibi bizleri de mutlu etti. Kazasız belasız olmasını temenni ediyorum. Bu sıcak günlerde Allah bütün çiftçilerimize sabır ve kuvvet versin.

"30-35 dereceleri görüyoruz"

Alisofu köyündeki çiftçilerinden Serkan Çamlı da gün dönümünde yağan yağmurların bereket getirdiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

Şu anda arpa hasadına başladık. Allah'a çok şükür bol, bereketli bir yıl oldu. Yağmurların gün dönümünde olması bize çok iyi geldi. Hasadımız bereketli, yalnız sıcaklardan biraz sıkıntımız var. 30-35 dereceleri görüyoruz. Bu arada leylekler, kargalar, güvercinler dökülen hasattan rızıklarını topluyorlar. Allah hepimize bol, bereketli yıllar nasip etsin.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)