7 adımda deprem korkusunu aşmanın yolları: Sismofobi nedir, nasıl geçer?

Türkiye bir deprem bölgesi ve buna göre binaların yapılandırmalarına dikkat etmek gerekiyor. Yani bir deprem bölgesinde yaşıyorsanız, binalarınızın ona göre sağlam olması gerekli.

Janponya'da yaşanan büyük ölçekli depremlerde, tek bir kişinin burnu dahi kanamıyor ve Japonlar, günlük hayatlarına devam ediyor.

Ancak Türkiye'de Kahramanmaraş'ta peş peşe yaşanan iki büyük deprem, 21 binden fazla can kaybına neden oldu.

Deprem önlenemez bir doğak afet evet... Ancak alınan önlemler sayesinde, etkisi en aza indirilebilir. Tüm Türkiye 10 il için seferber oldu.

Enkaz altında kalanlar canlarımızı kurtarmak için arama - kurtarma ekipleri seferber oldu ve dünyanın birçok yerinden yardım ekipleri geldi.

Bölgeye gidebilenler de yardım götürerek, oradaki depremzedeler için ellerinden gelenleri yapmaya çalışıyor.

Bu depremin haliyle bir de piskolojik boyutu var... Bunlardan biri de deprem korkusu.

Deprem korkusu ise bir diğer adıyla ‘seismophobia’, ölüm ve kaybetme fobisi ile ilişkilendirilebilir.

Diğer pek çok fobide tehdit unsuru, kendi hayatımızla alakalı karşı karşıya kaldığımız durumlar iken; burada tehdit unsuru ailemizi ve yakın çevremizi kaybetme ihtimalimiz ile ilişkilidir.

Sismofobik bireylerin çoğunda korku, geçmiş korkunç bir deprem deneyiminden (kişinin can kaybı veya mali kayıplar yaşamış olabileceği) kaynaklanır. Bu, ömür boyu sürecek sismofobiyi tetikleyebilir.

Peki, Sismofobi nedir, nasıl geçer? Detaylara bir bakalım...

Sismofobi belirtileri

· Tedirginlik,

· Huzursuzluk,

· Sürekli tetikte olma,

· Baş dönmesi,

· Her an deprem olacak korkusu hissetme,

· Titreme,

· Karanlık ortamlardan kaçınma,

· Kalp çarpıntısı,

· Terleme,

· Deprem ile ilgili konuşmalardan sürekli olarak kaçınma gibi belirtiler görülebilir.

Sismofobi ile baş etmek için...

Bu korkuyla baş etmek için, konuşmayı deneyin. Yaşadığınız korkuyu açıkca en yakınlarınızdaki insanlarla paylaşın. Korkularınızı bastırmak daha büyük sorunlara neden olabilir. Sakın ama sakın görmezden gelmeyin!

Bazı nefes teknikleri uygulayabilirsiniz. Örneğin rahatlamak için, yoga yapabilir ya da uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Psikolojik tedavi üzerinde çalışmak için bir profesyonel bulun. Bu kesinlikle olağan bir durumdur. Piskolojik tedavi almaktan korkmayın.

Zihinsel olarak hazırlanın. Daha sakin, soğukkanlı kalmak için bir planlama yapın. Özellikle çocuğunuzun depreme hazırlıklı olduğunu bilmek sizi zihinsel olarak rahatlatır.

Bilişsel-davranışçı psikoterapilerle olası bir depremle ilgili gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme ve bunların yerine daha gerçekçi şekilde düşünebilmeye başlayabilirsiniz.

Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak, kaçınma davranışları zamanla azalacak hatta son bulacak.

Bir deprem çantası hazırlayın ve görebileceğiniz bir noktaya koyun. Ancak sürekli ona bakarak yaşamayın. Bu çanta sadece güvende hissetmenize katkı sağlayabilir.

Felaketlere hazırlanma rehberi niteliğindeki “Organize for Disaster” adlı kitabıyla dikkat çeken Judith Kolberg, “Önceden acil durumda yanınıza almanız gereken 10 şeyi bir kâğıda yazın. Ardından listedekileri önce 5’e, sonra 3’e indirin” ifadelerini kullandı.