700 bin yıllık sır toprağın derinliklerinden çıktı: Araştırmacılar şaşkına döndü
Haber Merkezi

Newsweek'te yer alan habere göre; Paleontologlar, İspanya'nın Tenerife adasında son derece etkileyici bir yaptı: 700.000 yıl öncesine ait, eklemleri hala tamamen korunmuş mükemmel bir kertenkele iskeleti buldu.

Araştırmacılar, bu numunenin, insanların Kanarya Adaları'na gelmesinden önce var olmuş, soyu tükenmiş dev bir kertenkele türü olan Gallotia goliath'a ait olabileceğini düşünüyor.

Emekli botanikçi Arnoldo Santos-Guerra, iki yıl önce salyangoz kabukları ararken bu dikkat çekici derecede sağlam kertenkele fosiline rastladı.

42 kiloluk bir kumtaşı bloğunda bulunan örnekte, muhtemelen daha genç veya küçük olan ikinci bir kertenkele daha vardı, ancak bu ikinci örnek çok kötü korunmuş durumdaydı.

Araştırmacılar, bu iki kertenkelenin bir kum tepesi üzerinde birlikte yok olmuş olabileceğini düşünüyor.

İskeletin durumu araştırmacıları şaşırttı

Büyük kertenkelenin bu kadar sağlam korunmuş olması, muhtemelen ani bir ölüm ve hızla gömülme sonucunda çürümeden ve leş yemeden korunduğunu gösteriyor.

Keşfi yaptıktan sonra Santos-Guerra, Tenerife'deki Universidad de La Laguna'da paleontolog Carolina Castillo Ruiz ile iletişime geçti ve numunenin taranıp temizlendiğini belirtti. Şimdi ise daha derinlemesine bir çalışma sürecine girildi.

Daha büyük fosilin kafatasının dijital rekonstrüksiyonları, Kanarya Adaları'ndaki diğer soyu tükenmiş ve günümüzde yaşayan kertenkele türleriyle dikkatlice karşılaştırılacak.

Bu karşılaştırmalar, araştırmacıların numunenin Gallotia goliath mı yoksa tamamen farklı bir türe mi ait olduğunu belirlemelerine yardımcı olacak.

Bu heyecan verici keşif, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırırken, doğanın ve geçmişin sırlarını ortaya çıkarmak için yapılan bu çalışmalar önemini koruyor.