Avrupa Birliği, kıtadan göçmen dönüşünü hızlandırmak istiyor
REUTERS

Avrupa Birliği'nin (AB) göç bakanları, kıtada sığınma hakkı olmayan daha fazla sayıda insanı Irak da dahil olmak üzere kendi ülkelerine geri gönderebilmek için vize kısıtlamalarını ve blok içinde daha iyi koordinasyonu görüşmek üzere bir araya geldi.

Eurostat verilerine göre, AB'nin genel olarak etkili geri gönderme oranı 2021'de yüzde 21 olarak gerçekleşti.

Etkili geri dönüş planları

AB yetkilileri, bunun, üye devletlerin "kabul edilemez" derecede olarak değerlendirdiği bir seviye olduğunu söyledi.

Komisyon, ilgili bakanların tartışma belgesinde konuya ilişkin şöyle dedi:

Geri dönüşler için etkili ve ortak bir AB sistemi oluşturmak, iyi işleyen ve güvenilir göç ve iltica sistemlerinin temel direğidir.

Geçen yıl 160 bin kişi Akdeniz'i geçti

Birleşmiş Milletler'e göre, 2022'de Orta Doğu, Afrika ve Güneydoğu Asya'daki hayat şartlarından kaçan yaklaşık 160 bin kişi Akdeniz'i geçmeyi başardı.

Bakanlar, 27 AB liderinin göçü tartışmak üzere Brüksel'de toplanmasından iki hafta önce bir araya geldi. Daha fazla insanın kıtadan gönderilmesi için çağrı yapılması bekleniyor.

"Hızlı eyleme ihtiyaç var"

Ortak açıklama taslağında, "ilgili tüm AB politikalarını kaldıraç olarak kullanarak Avrupa Birliği'nden menşe ülkelere etkili geri dönüşler sağlamak üzere hızlı eyleme ihtiyaç duyulduğu" kaydedildi.

Almanya ile diğer AB ülkeleri ters düşüyor

Ancak Komisyon'a göre, AB içinde, kalma hakkı olmayanların etkin bir şekilde geri gönderilmesini veya sınır dışı edilmesini sağlamak için hükümetin farklı bölümleri arasında yetersiz kaynak ve koordinasyon var.

Avusturya ve Macaristan'ın da aralarında bulunduğu AB ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan gelen göçmenlere karşı çıkarken, Almanya ise iş piyasasını blok dışından ihtiyaç duyulan işçilere açmak isteyen ülkeler arasında yer alıyor.