Fransa'da Müslüman karşıtlığı: Devlet okullarında abaya giyilmesi yasaklanacak
AA & Ensonhaber

'Demokrasi ve ifade özgürlüğünün beşiği' olarak anılan Fransa'da, Müslümanlara yönelik baskılar artıyor.

Fransa, laiklik yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle devlet okulları ve hükümet binalarında dini tabelaların bulunmasını istemiyor.

Ülkedeki devlet okullarında başörtüsü takmak 2004'ten beri yasaklanmış durumda.

Yasağı bir adım ileriye taşımaya hazırlanan Paris yönetimi, Müslüman öğrencilerin bol ve uzun elbise olan abaya giymelerine izin vermeyecek.

"Okullarda abaya giyilemez"

Kararı, Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal duyurdu. Fransız TF1 televizyonuna konuşan Attal, şunları söyledi:

Bir sınıfa girdiğinizde öğrencilerin dinini sadece onlara bakarak tespit edememelisiniz. Abayanın artık okullarda giyilemeyeceğine karar verdim.

Fransa'da yeni tartışma

Söz konusu adım, Fransız okullarında abaya giyilmesine ilişkin aylarca süren tartışmaların ardından atıldı.

BBC, Fransa'da abayanın okullarda giderek daha fazla giyilmesinin, Avrupa ülkesinde siyasi ayrılığa yol açtığını aktardı.

Sağ partiler yasak için bastırırken, sol partilerin Müslüman kadınların haklarıyla ilgili endişelerini dile getirdiği belirtildi.

'Cumhuriyetin direncini test ediyor' iddiası

"Laiklik, okul yoluyla kendini özgürleştirme özgürlüğü anlamına gelir." diyen Bakan Attal, abayanın "okulun oluşturması gereken laik sığınağa karşı cumhuriyetin direncini test etmeyi amaçladığını" savundu.

4 Eylül'den itibaren uygulanacak

Fransız Bakan, yaz tatilinin ardından, okullar açılmadan önce net talimatlar vereceğini söyledi. Abaya yasağı, 4 Eylül'de başlayacak yeni öğretim yılından itibaren uygulanacak.

Fransız basını: Yasak ilan edildi

Bu arada Fransız basınından France 24, gelişmeyi "Fransa Eğitim Bakanı okullardaki İslami abaya yasağını ilan etti." diye aktardı.

Fransız yetkililerin, bazı Müslümanların okullarda giydiği abaya kıyafetlerinin giyilmesini yasaklayacağı kaydedildi.

Abaya Bakanlık raporunda

Fransa'da Eğitim Bakanlığı, okullarda laiklik ihlallerinin arttığına ilişkin raporun basın bültenini geçen hafta paylaşmıştı.

Metinde son yıllarda kız ve erkek öğrencilerin okullarda abaya, tunik ve entariye benzer kıyafetler giymesiyle "laiklik ihlallerinin yüzde 150 arttığı" iddia edilmişti.

Bakanlık, bu durumu okullarda dini sembolleri yasaklayan, 2004'te yürürlüğe giren laiklik yasasına aykırı bulmuştu.

Tepki çeken benzetme: Salgın hastalık

Fransa’da yayın yapan l’Opinion gazetesi, geçen yıl yayınladığı makalede öğrencilerin "İslami kıyafet" tercihindeki artışı bir çeşit "salgın hastalık" olarak nitelemişti.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, herhangi bir "salgın hastalık" durumunun "önlem almayı" gerektirdiğine işaret ederek, eski Eğitim Bakanı Pap Ndiaye'ye "Cumhuriyet yasalarına saygı gösterilmeyen tüm durumlara büyük bir açıklıkla karşılık verilmesi" talimatını iletmişti.

Fransa'da abaya ve laiklik meselesi

Halihazırda ilk ve ortaokullarda başörtüsü takmanın yasak olduğu Fransa'da kızların giydiği ve "abaya" diye adlandırılan uzun elbise, dini simge olarak değerlendiriliyor.

Fransa, 1905 laiklik yasasıyla din ve devlet işlerini ayırma yoluna gitti. Ekim 1989'da 3 ortaokul öğrencisi, başörtülerini çıkarmayı reddettikleri için okuldan atıldı. Bu olay "Creil başörtüsü meseleleri" olarak ülkenin siyasi literatürüne girdi.

Danıştay ise 27 Kasım 1989'da öğrencilerin dini aidiyetlerini ortaya koyan simgeler taşımalarının laikliğe aykırı olmadığına karar verdi.

Başörtüsü meselesi, uzun yıllardır ülkede tartışılan konu haline gelirken 2004'te ilk ve orta dereceli tüm kamu okullarında dini simgelerin kullanımı yasaklandı. Adı geçen dini simgeler, "başörtüsünü" de kapsarken bu yasak, özellikle başörtü takan Müslüman kızları ve sarık takan Sih erkekleri etkiledi.

Fransa'da 2015'te uzun siyah etek giyen 15 yaşındaki kızın okula alınmaması, ülkede gündem olmuştu.