Ukrayna: 750 milyar dolara ihtiyacımız var
ensonhaber.com

Rus güçlerinin saldırılarında sivil yerleşim yerleri ve askeri altyapı ağır hasar aldı.

Kiev yönetimi, meydana gelen yıkımın ortadan kaldırılması ve ülkenin yeniden inşası için fon arayışına başladı.

750 milyar dolar talebi

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, üç aşamalı kurtarma planı kapsamında 750 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna Kalkınma Konferansı'nda konuşan Şmihal, Ukrayna altyapısına 100 milyar doların üzerinde doğrudan zarar verildiğini kaydetti.

"Kim ödeyecek" diye sordu

Şmihal, "Halihazırda 750 milyar dolar değerinde olan yenileme planını kim ödeyecek?" diye sordu.

Ukrayna Başbakanı ayrıca, Ukrayna hükümetinin kurtarma planı için önemli bir finansman kaynağının Rus oligarklarının el konulan varlıkları olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AB: Rusya'nın döviz rezervlerini kullanalım

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın dondurulmuş döviz rezervlerine el konulmasını önermiş, bunun Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılabileceği fikrini ortaya atmıştı.

Ukrayna: 750 milyar dolara ihtiyacımız var

Ukrayna'nın kalkınması planına destek

İsviçre'nin Lugano kentinde düzenlenen konferansın ikinci ve son gününde 40'ın üzerinde ülke ve uluslararası kuruluştan temsilciler, İsviçre ve Ukrayna'nın hazırladığı bildiriyi onayladı.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Lugano Bildirisi'nde Ukrayna hükümetinin yeniden inşa ve kalkınma planının kabul edildiğini belirterek, "İki günlük konferansta, Ukrayna'nın uzun dönemde yeniden inşasından daha fazlasına dair planların temelleri atıldı." dedi.

Cassis, katılımcı ülkelerin Ukrayna'nın kalkınması planına destek vereceğini, bunun yanı sıra Ukrayna'da reformların da sürmesi gerektiğini kaydetti.

Ukrayna: 750 milyar dolara ihtiyacımız var

Türkiye, Ukrayna'ya güçlü savunma ve insani yardım sağladı

Konferansta Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Fuat Kaymakcı, Türkiye'nin savaş öncesi dönemden bu yana Ukrayna'nın yanında yer aldığını vurgulayarak, "Toprak bütünlüğüne destekte bulunduğumuz Ukrayna'ya güçlü bir savunma ve insani yardım sağladık. Ukraynalıların gösterdikleri kahramanca savunmada başarılı olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Kaymakcı, Ukrayna'nın yeniden inşası sürecinde Türkiye'nin kararlılığını sürdüreceğini ve bu konuda Ukrayna başta olmak üzere konferansa katılımcı ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

"Savaşın devamı, trajedileri daha derinleştirecek"

Savaş başlamadan önce Türk firmaların Ukrayna'da 9 milyar ABD doları değerinde projeler gerçekleştirerek ülkede 12 bin kişiye istihdam sağladığı bilgisini paylaşan Kaymakcı, "Savaşın devamı, trajedileri daha derinleştirecek ve savaşın küresel etkileri artacaktır. Karadeniz'de ihracat koridorunun açılması dahil, diplomatik yollara yeniden başvurulmasında fayda görmekteyiz." şeklinde konuştu.

Konferansın ikincisi İngiltere'de düzenlenecek

Kaymakcı, Ukraynalıların bağımsızlıklarını temin edecek adil bir barışı hak ettiklerini söyledi ve "Umarım bugün, savaş sırasında ve sonrasında Ukrayna'nın kalkınmasına dair iş birliğimizin çalışma planını daha netleştirebiliriz." temennisinde bulundu.

AA'da yer alan bilgiye göre, İngiltere, 2023'te düzenlenecek ikinci Ukrayna Kalkınma Konferansı'na ev sahipliği yapacak.