Dövizin artması konut talebini azaltıyor

dvgr

Merkez Bankası’na ‘faiz indir’ baskısı ile tırmanan dolar yatırımcıyı tedirgin ediyor. Türkiye ekonomisinin en hızlı lokomotifi olan inşaat sektörü 2014 yılında önemli gelişmelere sahne oldu. Bu yılın ilk aylarında da yoğun bir gündeme sahip inşaat sektörünün mevcut durumunu değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, inşaat sektöründe tüketici güven endeksinin önemli bir parametre olduğunu belirtti ve ekonomik göstergelerin düzelmesi için faiz artışının gerekli olduğunu söyledi.

DÖVİZİN YÜKSELMESİ KRİZ ALGISINI TETİKLER

Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: “Bizim ülkemizde döviz kurlarının yükselmesi kriz algısını tetikler. Bu geçmiş yıllarda da yakından tecrübe ettiğimiz bir durum. Tüketiciler döviz fiyatlarındaki artışın duracağına inanırlarsa ellerindeki dövizi bozdurup ev araba gibi emtia alımları gerçekleştirirler. Ama dövizin daha yükseleceğini düşünen tüketici, tıpkı şu anda olduğu gibi elindeki dövizi bekletiyor ve alımlarını biraz daha öteliyor” diyen Barış Dumankaya, bu sebeple dövizin sabitlenmesi ve ekonomik göstergelerin toparlanabilmesi için faizin yükseltilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

FİRMALARIN KARI 2,5 YILDIR HAZİNE'DE

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, KDV indirimleri konusunda ciddi sorunlar yaşandığını açıkladı. “Sektörün KDV iadeleri o kadar büyük boyutlara ulaştı ki içeride bekleyen KDV geri ödemeleri ile her şirketin yeni bir proje geliştirmesi söz konusu. Ama KDV’den dolayı yüzde 17 alacağımız 2, 2,5 senedir devletin kasasında duruyor” diyen Barış Dumankaya, devletin inşaat sektörüne destek vermesi için KDV iadesinde birtakım kolaylıklar sağlaması gerektiğini belirtti.