ABD ordusu yine saldırdı: Sirik kentinde patlama sesleri

İran devlet televizyonu, ülkenin güneyinde Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Sirik kentinde patlama sesleri duyulduğunu bildirirken, kentteki bir iletişim kulesinin saldırının hedefi olduğu belirtildi. CENTCOM'dan yapılan açıklamada, gerçekleştirilen saldırıların “Başkomutan’ın talimatıyla” yapıldığı belirtildi.

AA AA
ABD ordusu yine saldırdı: Sirik kentinde patlama sesleri
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

ABD ile İran arasında uzun süredir devam eden gerilime son verecek mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Ancak bu olumlu adımın ardından sahada yaşanan gelişmeler, sürecin kırılganlığını yeniden gündeme taşıdı.

ABD, Sirik kenti başta olmak üzere İran’ın güney sahillerinin çeşitli noktalarına saldırılar gerçekleştirmiş, İran Dışişleri Bakanlığı ise ABD saldırılarına ilişkin yayımlanan açıklamada bu saldırılar kınamıştı.

İran: ABD'nin düzenlediği saldırılar mutabakatın açık ihlalidir

İRAN’DA PATLAMA SESLERİ: ABD KAYNAKLI OPERASYON AÇIKLAMASI

İran’da yeniden patlama sesleri duyuldu.

İran devlet televizyonunun haberinde, Hürmüzgan eyaletine bağlı Sirik kentinin Tahiruyi köyünden patlama sesleri duyulduğu aktarıldı.

Devlet televizyonunun askeri bir kaynağa dayandırdığı bilgiye göre ise duyulan patlama seslerinin Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Sirik'in Tahiruyi köyündeki bir iletişim kulesine saldırıdan kaynaklandı.

Diğer yandan ABD merkezli Axios haber sitesi muhabiri, Amerikalı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD ordusunun İran'ın Hürmüz Boğazı bölgesine saldırılar düzenlediğini bildirdi.

FOX NEWS: SALDIRILAR TAMAMLANDI

ABD merkezli haber kanalı Fox News ise bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde, ABD'nin İran hedeflerine yönelik son saldırılarının tamamlandığını bildirdi.   

Tam savaş bitti derken, ABD ordusu İran'a saldırı başlattı

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: İRAN'IN KEŞM ADASI'NA SALDIRI DÜZENLENDİ 

İran devlet televizyonu, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Keşm Adası'na saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Devlet televizyonunun haberinde, İran'ın Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Keşm Adası'nın Mesen köyünün saldırıda hedef alındığı bildirildi.

Diğer yandan, birkaç dakika önce saldırıya uğrayan Sirik kentinde 2 yeni patlama sesinin duyulduğu ve seslerin kaynağının henüz belirlenemediği aktarıldı.

CENTCOM: BAŞKOMUTAN'IN TALİMATIYLA SALDIRI DÜZENLEDİK

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) saldırılara ilişkin açıklama geldi.

CENTCOM, gerçekleştirilen saldırıların “Başkomutan’ın talimatıyla” yapıldığını açıkladı.

Açıklamada, İran güçlerinin sabah saatlerinde M/T Kiku adlı gemiye tek yönlü bir insansız hava aracı saldırısı düzenlediği, Panama bayraklı tanker gemisinin ise Hürmüz Boğazı yakınlarında seyrederken ve 2 milyondan fazla varil ham petrol taşırken hedef alındığı belirtildi.

CENTCOM, ABD’nin önceki gün İran’ın M/V Ever Lovely gemisine yönelik saldırısına karşılık operasyon düzenlediğini, bu süreçte İran’a ateşkes anlaşmasına uyma fırsatı verildiğini ancak İran’ın bunu kabul etmediğini ifade etti.

Açıklamada, “CENTCOM güçleri, ticari deniz taşımacılığına yönelik devam eden İran saldırılarına doğrudan karşılık olarak bugün saldırılar düzenledi” denildi.

ABD askeri uçaklarının İran’a ait askeri gözetleme altyapısı, iletişim sistemleri, hava savunma tesisleri, insansız hava aracı depolama alanları ve mayın döşeme kapasitesini hedef aldığı bildirildi.

CENTCOM ayrıca Hürmüz Boğazı üzerinden ticari gemi geçişlerinin sürdüğünü, ABD güçlerinin ise “tetikte, etkili ve hazır” durumda olduğunu vurguladı.

KUVEYT'TE HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREDE, BAHREYN'DE SİRENLER ÇALDI

Kuveyt ordusunun ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, ülkenin hava savunma sistemlerinin füze ve "düşman İHA saldırılarını" engellemek üzere devreye girdiği belirtildi.

Açıklamada, vatandaşların duyabileceği patlama seslerinin hava savunma sistemlerinin düşman hedeflerini etkisiz hale getirmesi sırasında meydana gelen önleme faaliyetlerinden kaynaklandığı kaydedildi.

Yetkililer, halktan ilgili kurumlar tarafından yayımlanan güvenlik ve emniyet talimatlarına uymalarını istedi.

Öte yandan Bahreyn İçişleri Bakanlığının ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, sirenlerin çaldığı duyuruldu.

Açıklamada, vatandaşlar ve ülkede yaşayanlardan sakin olmaları, en yakın güvenli bölgeye gitmeleri ve gelişmeleri resmi kanallar üzerinden takip etmeleri istendi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI, KUVEYT VE BAHREYN'DEKİ ABD ÜSLERİNE SALDIRI DÜZENLEDİĞİNİ DUYURDU

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, DMO tarafından yapılan açıklamada, ordunun deniz ve hava kuvvetlerinin, ABD'nin son saldırılarına "kararlı bir karşılık" verdiği belirtildi.

Açıklamada, DMO Deniz Kuvvetleri ile Hava-Uzay Kuvvetlerinin koordineli şekilde gerçekleştirdiği operasyonda, Kuveyt'teki Ali es-Salim Hava Üssü ile Bahreyn'deki Selman Limanı'nda bulunan ABD Beşinci Filosu dahil toplam 8 önemli ABD askeri tesisinin vurulduğu ifade edildi.

Söz konusu operasyonun, Washington yönetiminin İran'a yönelik son askeri saldırılarına misilleme niteliğinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ABD'nin, DMO Deniz Kuvvetlerinin kurallara uymayan bir gemiye yönelik müdahalesini gerekçe göstererek, İran'ın Hürmüz Boğazı kıyısındaki 5 noktasına saldırı düzenlediği aktarıldı.

İran'ın, İslamabad Mutabakat Zaptı uyarınca Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğinin yönetiminden sorumlu olduğu savunulan açıklamada, kuralları ihlal eden gemilere yönelik müdahalelerin daha da sertleşeceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, gelecekte İran'a yönelik herhangi bir saldırının, gerekçesi veya hedefinin niteliğine bakılmaksızın "ezici bir güçle" karşılık bulacağı ifade edildi.

DMO, ateşkesin ihlal edilmesinin İslamabad Mutabakat Zaptı'nın birinci maddesine aykırı olduğunu ve böyle bir durumun devam eden tüm süreçleri durduracağını da vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)