Kuzey Kore'den ikinci uzun menzilli füze denemesi

Kuzey Kore'den ikinci uzun menzilli füze denemesi

Kuzey Kore'nin yeni girimi, Kim Jong-un'un liderliğinde yapılacak ikinci deneme olacak. Kuzey Kore Nisan ayında da uzun menzilli füze denemesi yapmış, ancak başarısız olmuştu.

KUZEY KORE VAZGEÇMİYOR

Kuzey Kore'nin füze denemeleri Samuel Beckett'in "Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Gene dene, gene yenil." sözünü akıllara getirdi. Halkının önemli bir kısmı açlık sınırının altında yaşayan Kuzey Kore 15 yılda 4 kere deneyip başaramadığı uzaya uydu fırlatma hevesinden bir türlü vazgeçmiyor.

HATALARIN ANALİZİ YAPILDI

Kuzey Kore Uzay Teknoloji Komitesi'nin sözcüsü, Nisan ayındaki başarısız denemenin ardından ''hataların analizinin'' yapıldığını, roket ve uydu hassasiyetinin artırıldığını söyledi.

GERİLİM TIRMANACAK

Bu arada füze denemesinin Güney Kore'deki başkanlık seçimleri öncesine denk gelmesinin, iki ülke arasındaki gerilimi tırmandıracağı belirtiliyor.

OBAMA, TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

ABD Başkanı Barack Obama, daha önce Kuzey Kore'yi sert bir dille eleştirmiş, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve balistik füze elde etmesini Asya ve dünya güvenliği açısından tehdit olarak gördüğünü açıklamıştı.

BM, Japonya ve Güney Kore yönetimi de uzun menzilli füze denemesini kınamış ve Kuzey Kore'nin füze denemesinin bölge güvenliği için tehdit oluşturduğunu belirtmişti.