Eroğlu'dan Anastasiadis'e: Gel Deep Purple'a gidelim

Eroğlu'dan Anastasiadis'e: Gel Deep Purple'a gidelim

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Eroğlu, görüşmeler sırasında da bu daveti Rum lidere ilettiğini ancak hiç yanıt alamadığını belirterek, çağrısını tekrarladı. Deep Purple, Yakın Doğu Üniversitesi'nin kuruluşunun 25'inci yıldönümü nedeniyle KKTC'de konser verecek.

Eroğlu'dan Anastasiadis'e: Gel Deep Purple'a gidelim

İşte Derviş Eroğlu'nun mesajları..

"RUMLAR HALA 1974'TE KALDI"

"Rumlar hâlâ 1974 şartlarını göz önüne alarak müzakere yapıyorlar. Oysa aradan 40 yıl geçti. Çok şey değişti. Müzakereler, bugünün şartlarına göre yapılmalı. Rumların "göçmen" dedikleri, KKTC'deki üçüncü nesil. Masaya oturduğumuzda, Anastasiyadis'e bizim heyeti gösterdim; Benim müzakere heyetimde 7-8 insan var. Benim torunlarımın babası Türkiyelidir. Hukukçumuzun annesi Türkiyelidir. Mülkiyet uzmanımızın hanımı Türkiyelidir. İki bayan var kocaları Türkiyeli. Bir tek Kudret Özersay'ın hanımı Kıbrıslı. Dolayısıyla sadece buna bile baktığımızda Kıbrıs'ta Türkiyeli davası bitmiştir" dedim. Geçen 40 yılı değerlendirmemiz lazım. Eğer bu geçen 40 yılı yok sayarsanız bir yere varamazsınız. Bu 40 yılın bazı sonuçları vardır"

"ALMANYA BİLE HAZMEDİYOR, SEN HAZMEDEMİYORSUN"

"Almanya'ya giden Türkler vatandaşlık aldı. Almanya bunu kabul ediyor hazmediyor da, sen niye hazmedemiyorsun?

"BİZİM AMACIMIZ ÜÇ AY İÇİNDE REFERANDUM, RUMLAR 2015 SONU DİYOR"

"Bizim müzakereler için koyduğumuz hedef, üç ay içerisinde referanduma gitmek. Ancak Anastasiadis, 2015 sonundan önce çözüm olmayacağını düşünüyor."

"SADECE MARAŞ'I GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEM SAYIYORLAR"

"Rumlar, güven arttırıcı önlem olarak sadece Maraş'ın geri verilmesini sayıyorlar. Ancak Maraş'ı verdiğiniz zaman çözüm olmaz. Ve üstüne üstlük çözüm de gecikir. Çünkü Maraş'ı verdiğiniz zaman diyecekler ki: "Biraz baskıyla Maraş'ı aldık. Başka şeyleri de baskı yaparsak alabiliriz". Bu da çözümsüzlüğü getirir.

"ABD, BİZİM KARA KAŞIMIZA, GÖZÜMÜZE ÇÖZÜM İSTEMİYOR"

"Şimdi ABD son bu ortak anlaşma metni ortaya çıksın diye, bayağı yoğun faaliyet gösterdi. Çünkü gaz meselesi ortaya çıktı. Gaz konusunda esas İsrail tarafında zenginlik var. 12'nci parselde büyük bir zenginlik olduğunu söyleyemiyorlar. ABD bizim kara gözümüze, kara kaşımıza çözüm istemiyor. ABD'nin kendi hakimiyetini devam ettirmek için dosta ihtiyacı var. Rusya Suriye'yle ve Mısır'la bu nedenle hareket ediyor."

"ANASTASİADİS, HRİSTOFYAS'TAN SERT"

(Rum Kesimi'nin bir önceki lideri) Hristofyas ile (şimdiki Rum lider) Anastasiadis'in politikası arasında çok büyük bir fark yok. Hatta Anastasiadis'in politikası daha da sertleşmiş gibi görünüyor. Ama geçmişte Annan planına evet dediği için sanki barış yanlısıymış gibi bir görünüm kazandı. Halbuki seçimlerde DİKO'ya daha sonra Ulusal cepheye sözleri vardı. Hristofyas'ın Anastasiadis'ten daha barışçı olduğunu da söyleyebilirim.