Yak bir elektronik sİgara

Sigarayı bırakmaya çalışan Mehmet Ağar'dan Sinan Aygün'e, Cem Yılmaz'dan Fatih Terim'e kadar birçok ünlü 'elektronik destek' alıyor. Elektronik sigara hakkında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'dan bilgi aldık

Şimdilerde Papermoon'da, Cahide'de, Reina'da, Sunset'te, Suada'da, Sortie'de cemiyetin ünlü isimlerinin, hatta miting meydanlarında Mehmet Ağar'ın, iş dünyasında Sinan Aygün'ün, İbrahim Tatlıses'in elinde elektronik sigara, puro ve pipolar görmek mümkün. Seyahate sık çıkılan şu günlerde sigara içmenin mümkün olmadığı toplu taşıma araçlarında bir bakıyorsunuz, pille çalışan elektronik sigara insanların ellerinde... Anlayacağınız herkes, elektronik sigaralarla sigara bırakma çabasında...

Bu cihazın sigara bağımlılığından nasıl kurtardığını sormak için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi Ünitesi'nden Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun kapısını çaldık. Prof. Tutluoğlu, "Elektronik sigara, içindeki nikotin filtresi sayesinde tiryakilere sigara tadı veriyor. Nikotin miktarı gittikçe düşen 4 adet filtresinin (16-11-6 ve 0 mg) bulunması, sigara tiryakilerinin sigarayı bırakma süreçlerinde nikotin dozajını adım adım düşürülebilmelerine olanak tanıyor. Nikotin bağımlılığınız bittiğinde ise canınız pek fazla sigara içmeyi istemeyeceğinden el ve dudak alışkanlığınız da otomatik olarak gitgide azalıyor" diyerek cihazın mantığını açıklıyor.

TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Cerrahpaşa'daki Sigarayı Bırakma Merkezi'nde elektronik sigarayla bağımlılıktan kurtulanlar üzerinde bir çalışma da yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Tutluoğlu, şu bilgileri veriyor: "Elektronik sigara, bizim uyguladığımız tedaviyi de kolaylaştırıyor. Şu süreçte yüzde 80'lik bir başarı oranından bahsetmek mümkün. Sigara bağımlılığından kurtulmakta etkin olduğunu söyleyebilirim. Merkezimizde 18 kişi elektronik sigarayla tedavi oldu. Bir hastamız, elektronik sigarayı sosyal olarak kullanmaktan utandı, bu yüzden de bırakamadı. Bir hastamızda etkili olamadı. Bir hastamız da öksürdüğünü belirterek kullanmadı. Bir yan etki tespit etmedik. 15 kişide tedavi başarılı oldu, sigarayı bıraktılar."

Elektronik sigaranın çevrede bulunanları etkilemediğini de söyleyen Prof. Tutluoğlu; "Dumanı kokusuz, kimseyi rahatsız etmez. Normal sigarada 4 binin üzerinde zararlı madde var. Bunda hiçbiri yok, sadece miligramı normal sigaradan daha düşük nikotin var. İçinde zararlı madde olmadığı için ortama yayılan, başkalarını etkileyen bir tesiri de yok. Uzun yolculuklarda da çok yararlı olacak. Yasal olarak nasıl bir mevzuat yaşanır bilemem ama uzun seyahatlerde strese girilmesini önleyecektir" diyor.

4 adımda bırakıyorsunuz

RUYAN elektronik sigarayı Türkiye'ye getiren Selahattin Aygüler, adım adım sigaranın nasıl bırakıldığını anlattı:

1. ADIM

Programa 16 miligramlık yüksek kademe nikotinle başlayarak, 6 hafta normal sigara içme alışkanlığınız gibi kullanın.

2. ADIM

Sonraki 12 hafta normal sigara içme alışkanlığınıza 11 miligramlık orta kademe nikotinle devam edin.

3. ADIM

Sonraki 4 hafta ise 6 miligramlık düşük nikotinli kartuş kullanın.

4. ADIM

Son olarak, sıfır nikotinli kartuşları kullanarak 3 hafta sonra nikotinden tamamen arının. Programı tamamladıktan sonra dilerseniz nikotin içermeyen kartuşlarla elektronik sigara içmeye devam edebilirsiniz. Ancak doktorlar bir süre sonra bunun da bırakılması gerektiğini tavsiye ediyor.

"Günde 3-4 sigara içiyorum" - ATO Başkanı Sinan Aygün

Bu cihaz sayesinde sigarayı azalttım. Canım istediğinde sigara yerine bunu kullanıyorum. Güne içtiğim sigara sayısı bu sayede 3-4'e kadar düştü. Daha da azaltacağıma inanıyorum.

"Bir bırakıp bir başlıyordum" - DP Genel Başkanı Mehmet Ağar

Senede birkaç kez sigarayı bırakıyorum ancak yoğun tempo yüzünden yeniden başlıyordum. Sigarayla mücadelemde yardımıma ATO Başkanı Sinan Aygün koştu. 'Elektronik sigara' ile sigarayı bırakmayı başaran Aygün, aynı sigaradan benim için de aldı. Bir süre önce Aygün'ün gönderdiği elektronik sigarayı kullanmaya başladım.

"Sigaraya uğurlar olsun"-İbrahim Tatlıses

Ben 8 sene sigaraya elimi sürmedim. Sigarayı bırakanlara araba aldım, ikramiye verdim. Ama stresli günler geçirdikten sonra 4-5 ay tekrar sigara içtim. Bu cihazı görünce "Ben sigarayı yine bırakıyorum" dedim. Sigaraya uğurlar olsun, yerin cehennem olsun diyoruz.