Uydu iller uygulamasına geçiliyor

Uydu iller uygulamasına geçiliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, illeri üretim ve ihracatta rekabetçi kılma adına 3 modeli devreye alacaklarını bildirdi. Zafer Çağlayan, bu modellerle kendine yeterli ve bulunduğu bölgeyi besleyen uydu iller ortaya çıkaracaklarını ifade etti.

ŞEHİRLER ATAĞA KALKACAK

Çağlayan, illeri ekonomide rekabetçi kılma adına yürütülecek faaliyetleri basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantıda 3 model ile şehirlerin atağa kalkacağını aktaran Çağlayan, bu modellerin 'Kendine Yeterliliği Fazla İller', 'Bölgesini Besleyen Uydu İller' ve 'Tek Merkezlilikten Dual Yapıya Geçiş'ten oluştuğunu belirtti.

"YATIRIM ALIŞKANLIĞINI DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Çağlayan, 'Kendine Yeterliliği Fazla İller' adlı model ile hedeflerinin şehirlerin kendi içinde sektörel kümelenme yapılarını da temel alarak dikey uyuma kavuşturmak olduğunu dile getirdi. Çağlayan, "Bu şekilde ilde üretimi lojistik anlamda daha rekabetçi hale getirme gayretindeyiz. Böylelikle Türkiye'nin yatırım alışkanlığında bir değişiklik yaratmayı hedefliyoruz. Bugün Türkiye'nin girdi tedarikinde kendine yeterliliği en fazla ilk 5 ili sırasıyla İzmir (yüzde 38), Kocaeli (yüzde 35), Gaziantep (yüzde 34), Bursa (yüzde 34) ve İstanbul (yüzde 33)." ifadelerini kullandı.