İpucu

Miselyum nedir

Miselyum için, mantar tarafından besin maddelerini sindirmek için kullanılan bir nöral ağ denilebilir.

Çam balı nedir

Çam balı; basura böceğinin çam ağaçlarına bıraktığı salgıları, bal arılarının kovanlara taşımasıyla oluşan bir bal çeşididir. Nadir ve özeldir. Türkiye ve Yunanistan'da bulunur.

Hiperenflasyon nedir

Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılan hiperenflasyon, bir ekonomide görülen kontrol edilemeyecek hızdaki fiyat artışıdır. Hiperenflasyonda görülen fiyat artışı, bir ayda yüzde 50'den fazla olur.

Tükürük bezi kanseri nedir

Tükürük bezi kanseri; kulakların hemen önünde büyümeye başlayan bir türdür. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin önemli olduğu bir kanserdir.

Absans nöbet nedir

Absans nöbetleri çoğunlukla kız çocuklarında görülen, kısa süreli bilinç kaybıdır. Bu hastalıkta genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

İnsani koridor nedir

Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için karar verilen "insani koridor" ile halkın temel ihtiyaçları gideriliyor.

Boşluğun çağrısı nedir

Metro raylarına atlama, yüksek bir yerden düşme, ateşe dokunma... Bazen zihninizde bu fikirler yer alıyorsa, intihardan ziyade "boşluğun çağrısı" diyebiliriz.

Freidreich Ataksisi nedir

Freidreich Ataksisi, sinir sisteminde hasara neden olup, yürüme bozukluğundan konuşma problemlerine neden olan genetik bir hastalıktır.

Beyin tümörleri nedir

Beyin tümörü; hücrelerinin yenilenmesi sırasında kopyalamada meydana gelen anormal hücrelerin büyümesi ve bir kitle haline gelmesi olarak adlandırılır.

Mezosiklon nedir

Süper hücreli fırtınaların içinde rüzgarın hızı ve yönü, yüksekliğe bağlı olarak değişir. Bunun sonucunda kuvvetli bir şekilde dönen, yukarı yönlü bir sıcak hava akımı oluşur. Buna 'mezosiklon' denir.

Pedofili nedir

Pedofili; yetişkin bir kişinin, çocukları cinsel açıdan çekici bulması ve cinsel eğiliminin çocuklara yönelik olmasına neden olan psikoseksüel rahatsızlıktır.

Skorbüt nedir

Skorbüt, C vitaminin vücutta ciddi derecede azalmasıyla birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Halsizlik, çabuk kanayan ve geriye çekilen diş etleri bu rahatsızlıklardan bazılarıdır.

Sessizlik rejimi nedir

Sessizlik rejimi, ilan edildiği bölgede en az 24 saat süreyle çatışmaların durduğu ve silahların bırakıldığı bir uygulamadır.

Meme kanseri nedir

Meme kanseri; meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşur. Memede saptanan kitle, sertlik veya şişikler önemsenmelidir.

Rahim ağzı kanseri nedir

Rahim ağzı kanseri; serviks denilen rahim ağzında gelişir ve kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türüdür. Birden fazla belirti ile kendisini göstermektedir.

Duma nedir

Rusya Federasyonu federal meclisinin aşağı kanadına verilen isme duma adı verilmiştir. Devlet Duması, 1906 yılında kurulan ve Rusya'nın seçilmiş ilk parlamentosudur.

Gerilla taktiği nedir

Rus ordusunun ilerleyişini durdurmak için köprüleri yıkmak da dahil birçok yöntem uygulayan Ukraynalılar, gerilla taktiğine başvurdu. Peki gerilla taktiği nedir, nasıl uygulanır?

Pikan cevizi nedir

Dünyada 'pekan' olarak bilinen 'pikan cevizi' besin değeri yüksek bir atıştırmalıktır. Kuzey Meksika ve Güney Amerika'ya özgü bir tür 'hikori' ağacından elde edilmiştir.

Mürettebat nedir

Arapça'dan dilimize geçen mürettebat kelimesi, uçaki gemi vb. taşıtlardaki görevlilerin tümü veya bir iş için görevlendirilen özel birlik anlamına geliyor.
Başa dön