Hitler'in yaşayan sağ kolları aranıyor

Kudüs'teki Simon Wiesenthal Merkezi, milyonlarca Yahudi'yi öldürerek soykırıma uğratan Hitler'in yaşayan sağ kollarını arıyor. Ölmeden önce onları bularak uluslararası arenada yargılatmak isteyen merkezin müdürü Nazi avcısı Efraim Zuroff, "Katil Nazileri bulmamız lazım. Bu bizim son şansımız" diye konuştu. "Güney Amerika'daki ülkeler Nazileri geri vermeye kararlılar. Ancak onların yerlerini tespit etmek gerekiyor. Belki kimliklerini bile değiştirmiş olabilirler" diyen Zuroff onların bulunması için yapılan çabalara "Son Şans Operasyonu" adını vermiş. Verilen her bilgi için ise en az 10 bin euroluk bir ödül veriliyor. İşte yaşları şimdi 85 ile 95 arasında değişen listedeki isimler şöyle sıralanıyor:

Alois Brunner

95 yaşında. Nazi canavarı Adolf Eichmann'ın (1962'de idam edilmişti) asistanı. 100 bin Yahudinin öldürülmesinden sorumlu. 2001 yılında Suriye'de göründü.

Aribert Heim

93 yaşında. 'Dr Ölüm' yüzlerce Yahudi'yi zehirli iğneyle öldürdü. Yahudilerden birinin kafasının derisini yüzerek iskelet olarak kullandı. 1962 yılından bu yana kaçak. Şili'de yaşadığı tahmin ediliyor.

Milivoij Asner

94 yaşında. Hırvat eski bir polis şefi. Yüzlerce Yahudi ve Sırp'ın öldürülmesinden sorumlu. Avusturya'da izini kaybettirdi. Hırvatistan'a sınırdışı edilmemek için saklanıyor.

Harry Mannil

87 yaşında. Estonya'nın başkenti Tallin'deki 100 kadar Yahudi'nin ölümünden sorumlu. Buradaki Yahudi ve komünistleri tutukladı. Daha sonra bu kişiler kurşuna dizildi. Venezüella'da yaşıyor.

Algimantes Dailide

86 yaşında. Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta polisti. Yüzlerce Yahudi'yi öldürdü. ABD'den sınırdışı edildi. Yaşı yüzünden cezası kaldırıldı. Şimdi Almanya'da.

Sandor Kepiro

95 yaşında. Macar asıllı jandarma görevlisi. 1942 yılında soykırımdan yargılandı. Ancak 1944 ve 1964 yılında hakkında verilen cezalar hiçbir zaman uygulanmadı. Macaristan'da yaşıyor.

Karoly Zentai

85 yaşında. Yüzlerce Yahudi'yi kamplara gönderdi. Son olarak 2004 yılında izini Avustralya'da kaybettirdi. Sınırdışı edilmemek için saklanıyor.

Ivan Demjanjuk

87 yaşında. "Korkunç Ivan" olarak tanınıyor. 100 bin kişinin ölümünden sorumlu. 1988 yılında Kudüs mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. ABD'den sınırdışı edilmek isteniyordu.





.