ensonhaber.com

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde gelinen son duruma ilişkin olarak bir açıklama yaptı.

Yalçın, yaptığı açıklamada kamu işvereninin hiç zaman kaybetmeden piyasa ve enflasyon gerçeğini dikkate alan, refah payı içeren ve enflasyonu ezen teklifle gelmesi gerektiğini belirtti.

Yalçın, toplu sözleşmede 21 günün geride kaldığını belirterek, amaçlarının kamu kesiminin haklarını masadan alarak ayrılmak istediklerini dile getirdi.

Merkez Bankası'nın öngördüğü enflasyon beklentilerini kendi öngörülerini teyit ettiğini belirten Yalçın, kamu işverenlerinin birinci ve ikinci tekliflerinin beklentiyi karşılayamadığını dile getirdi.

"Enflasyon farkı zam gibi sunuluyor"

Yalçın, enflasyon farkının zam gibi sunulduğunu belirterek yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Yaşanan fiyat istikrarsızlığını ve ekonomik koşulları göz önüne alarak zam teklifimizi üçer aylık dönemler halinde sunmuştuk. Merkez Bankasının öngördüğü enflasyon beklentileri, tekliflerimizin doğruluğunu teyit etmiştir. Bu süreçte, Türkiye'nin büyüme rakamlarını ve hükümetin seçim beyannamesindeki refah payı vaadini Kamu İşverenine hatırlattık. Kamu İşvereninin, birinci ve ikinci teklifinde getirdiği rakamlar ne ifade ettiğimiz gerçekliğe uygun ne de beklentileri karşılayacak niteliktedir. Yüzdelik teklif, toplu sözleşmenin esası, enflasyon farkı, kayıpların telafisi, refah payı ise alım gücünü korumanın güvencesidir. Ama bugün görüyoruz ki 6 ay boyunca yaşayacağımız sıkıntılar sonrası alacağımız enflasyon farkı zam gibi sunuluyor. Halbuki enflasyon farkı Kamu İşverenin jesti değil, toplu sözleşme kazanımımız ve geçmişe dönük alacağımızdır.

Sosyal haklarda önemli kazanımlar sağlandı

Toplu sözleşmede sadece zammı değil sosyal şartları da konuşulduğunu hatırlatan Yalçın, her ne kadar zam oranında anlaşılmadı ise de diğer konularda önemli bir aşamaya gelindiğini şu sözlerle aktardı:

Her ne kadar oransal zamda uzlaşılacak noktaya gelemediysek de; hem hizmet kolu tekliflerinde hem de genele ilişkin bölümde bazı kritik başlıklarda önemli ilerlemeler sağlamış görünüyoruz.

“Yüzdelik zamda iyileştirici bir irade, refah payında ise olumlu bir adım bekliyoruz”

Yalçın, yarın yapılacak görüşmelerde beklentilerin gerçekçi piyasa koşullarını baz alan yeni bir teklifle gelinmesini beklediklerini ifade etti.

Yalçın, Hakem Kurulu sürecinin başlamasına kadar süreci uzlaşmayla tamamlama hakkı ve iradelerinin olduğunu dile getirerek, konu ile beklentisini şu sözlerle dile getirdi:

Beklentimiz gayet açık ve net. Gerçekçi, piyasa koşullarını dikkate alan, öngörülen enflasyonu ihmal etmeyen, refah payı içeren, kamu görevlilerinin reel alım gücünü yükseltecek yeni bir teklifle gelinmelidir. Bu sebeple yüzdelik zamda iyileştirici bir irade, refah payında ise olumlu bir adım bekliyoruz.

Memur-Sen refah payında ısrarcı

Refah payı beklentilerinin de üzerinde duran Yalçın, bu konuda ısrarcı olacaklarını belirtti.

Hükümetten yarın aileleri ile birlikte yarın 25 milyon kişiyi memnun edecek bir teklif beklediklerini şu sözlerle belirtti:

Refah payı isteğimiz, enflasyonist ortamda konformist bir beklenti değil, alım gücümüzü koruyacak güçlü bir enstrümandır. Kamu İşvereni ve hükümetten yarın, aileleriyle birlikte 25 milyon kamu görevlisi ve emeklisini mutlu edecek ve Memur-Sen’e imza attıracak teklifi bekliyoruz.

Teklifimiz pazarlık payı içeriyor

Yalçın, kendisine yöneltilen bir soru üzerine Memur-Sen'in teklifinin pazarlık içeren bir teklif olduğunu da sözlerine ekledi.

Memur-Sen'in zam oranı talebi

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Hükümetin zam oranı teklifi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini şöyle acıklamıştı:

2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam.

2025'te ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam.