Koronavirüs gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? Aşı gönüllüsü olma şartları nelerdir?
ensonhaber.com

Türkiye'de dün ilk olarak Hacettepe Üniversitesi sağlık çalışanlarına uygulanan koronavirüs aşısı ikinci etapta da gönüllülere yapılacak.

Koronavirüs aşısını gönüllü olarak yaptırmak isteyen vatandaşlar, nereye başvurulur, gereken şartlar nelerdir gibi soruları araştırmaya başladı.

Yapılan açıklamada, kriterleri sağlayanların gönüllü olmak için aşı merkezlerine başvurması gerektiğini söylendi.

KORONAVİRÜS AŞI GÖNÜLLÜSÜ NASIL OLUNUR?

Sağlık Bakanlığı'nca, Çin menşeli koronavirüs aşısının sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmasına başlandığı açıklandı. Aşının 726 gönüllü sağlık çalışanı üzerinde uygulandığı, ara güvenlilik raporuna göre, aşının önemli bir yan etkisinin bulunmadığının tespit edildiği belirtildi.

Prof. Dr. Murat Akova, gönüllü olmak isteyenler için şunları söyledi:

"Gönüllü olmak isteyenler aşı merkezlerine başvuracaklar. Biz Hacettepe olarak ilk bunu kendi personelimize duyurduk. Üniversitenin sitesinden de bilgilendirme metni yayınlayacağız. Hacettepe Aşı Merkezi ve diğer merkezlere başvuru yapılacak. Vatandaşlar için Sağlık Bakanlığı'nın da desteğiyle bir duyuru olacak."

Koronavirüs gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? Aşı gönüllüsü olma şartları nelerdir?

GÖNÜLLÜ AŞI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de aşının uygulanmasına başlanacağı, 18-59 yaş arası, daha önce koronavirüs geçirmemiş vatandaşların 'https://covid19asi.calismasi.info' adresinden veya 0850 811 18 80 telefon numarasını arayarak gönüllü olabilecekleri bildirildi.

Açıklamada, "Covid-19 aşısının, toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde uygulanması planlanıyor. Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak" denildi.

Koronavirüs gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? Aşı gönüllüsü olma şartları nelerdir?

AŞI GÖNÜLLÜSÜ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Üniversite tarafından yapılan açıklamada aşı yaptırmak isteyenlerde belirli şartlar arandığı belirtildi.

Gönülü olarak aşıyı yaptırmak isteyenlerde bulunması gereken şartlar sıralandı:

"Aşı için başvuracak gönüllülerin 18-60 yaş arasında olması lazım. 60 yaşından gün almamaları gerekiyor. Daha öncede Kovid geçirmemeniz gerekiyor. Biz bunları aşı yapmadan test ediyoruz. Burundan örnek alıyoruz. Bunları periyodik olarak tekrarlıyoruz. Bunların olmaması lazım. Hamilelik ve hamilelik planının olmaması lazım. Daha önceden bir aşı alerjisinin olmaması lazım. Belli dışlama kriterlerimiz var. Bu kriterlere uyan 18-60 yaş arasındaki gönüllüleri alıyoruz."