Euro
9.8248
0.57%
Dolar
8.1649
0.71%
Altın
468.31
0.97%
Borsa
1.354
-0.81%
Bitcoin
451.343
-1.03%
16ºC
İstanbul
Çoğunlukla güneşli 16 C

    KVKK’dan emsal karar: Bankaya 60 bin TL ekstre cezası

    KVKK, bankanın müşterisine ait ekstreyi kişisel mail adresi yerine, şirket mailine göndermesinin ‘kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesi’ anlamına geldiğine hükmetti.
    • İHA
    • 03.04.2021 - 11:57
    • Güncelleme : 03.04.2021 - 13:51
    KVKK’dan emsal karar: Bankaya 60 bin TL ekstre cezası

    Adalet Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), kişisel verileri amacı dışında kullananlara ceza yağdırıyor.

    Bir tüketici, kredi kartı ekstresine dair elektronik postanın kişisel e-mail yerine şirket e-mali adresine gönderilmesiyle şok yaşadı.

    BİLGİLERİ İFŞA EDİLDİ

    KVKK’ya müracaat eden mağdur tüketici, kişisel verilerinin ifşa olduğunu öne sürdü. Müşterisi olduğu bankanın, kendisine ait kredi kartının ekstresini kendisine ait olmayan bir e-posta adresine göndererek şahsına ait bilgileri üçüncü kişilerle paylaştığı, veri sorumlusuna konuya ilişkin hem e-posta hem de dilekçe ile başvuruda bulunmasına rağmen cevap alamadığını belirtti.

    Veri sorumlusu bankanın kendisine ait aynı kredi kartının ekstresini, kendisine ait olmayan bir e-posta adresine tekrar göndererek şahsına ait bilgileri tekrar üçüncü kişilerle paylaştığı, kendisinin Kuruma göndermiş olduğu dilekçe aracılığıyla veri sorumlusundan şikayetçi olduğunu belirterek, veri sorumlusu hakkında Kanun çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması talep etti.

    BANKAYA 60 BİN TL CEZA KESİLDİ

    Kurul’un savunma talep ettiği banka ise müşterinin ortağı olduğu firmanın iletişim adresi olduğu, firmanın talimatı doğrultusunda firmaya ve ortaklarına tahsis edilen ticari kredi kartlarının ekstrelerinin söz konusu e-posta adresine gönderilmekte olduğunu öne sürdü. Kurul, bankanın 60 bin lira ceza ödemesi gerektiğine hükmetti.

    KVKK’dan emsal karar: Bankaya 60 bin TL ekstre cezası #1

    "KİŞİSEL VERİLERİN HUKUKA AYKIRI İŞLENMESİ..."

    Kararda şöyle denildi:

    “Şikâyete konu olayda veri sorumlusunun ilgili kişinin kredi kartı ekstresinde yer alan kişisel verilerini, kendisine ait olmayan bir e-posta adresine göndermek suretiyle Kanunun 5 inci maddesinde düzenlenen kişisel veri işleme şartlarından biri bulunmaksızın üçüncü kişilerle paylaştığı ve bu yönüyle yasaya aykırı bir kişisel veri aktarımı gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır. Veri sorumlusu Bankanın, yasa kapsamında kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesini önlemek ve muhafazasını sağlamak amacıyla uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli teknik ve idari tedbirleri almadığı kanaatine ulaşılmıştır. Kanunun 18’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü uyarınca hakkında 60 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.”

    KVKK’dan emsal karar: Bankaya 60 bin TL ekstre cezası #2

    İlginizi Çekebilir

    Görüş Bildir