Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı

Marmaray ile metroyu birbirine bağlayan Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün açılışı nedeniyle Yenikapı istasyonunda bir tören gerçekleştirildi. Törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışa Üsküdar istasyonundan Marmaray'a binerek gitti.

HALİÇ METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ AÇILDI

ERDOĞAN AÇILIŞA METRO İLE GİTTİ

Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı

Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı

180 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Açılış sonrası ilk sürüşü Başbakan Erdoğan yaptı. 180 milyon liraya mal olan köprüden günde 1 milyon kişi geçecek.

İSTANBULLUNUN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK

Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak yapıldı. Günde bir milyon yolcu taşıyacak olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman'dan metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Yolcular, Marmaray bağlantısıyla Kadıköy Ayrılıkçeşme'ye, buradan da metroya aktarma yaparak Kartal'a ulaşabilecekler. Yenikapı-Aksaray bölümlerinin de hizmete girmesiyle Yenikapı'dan Kadıköy-Kartal yönüne kesintsiz ulaşım imkânı sağlanacak. Aksaray- Yenikapı Metro bağlantısı bitirildiğindeYenikapı'dan, Otogar'a yolculuk 14.5 dakikaya, Atatürk Havalimanı'na 36 dakikaya, Olimpiyat Stadı'na ise 39 dakikaya düşecek.

SEYİR TERASI ÜCRETSİZ

Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. İstanbul'un trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlaması beklenen köprüden günde 1 milyon kişinin geçmesi bekleniyor.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı

Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı

Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı

DÜNYADA İLERİ TEKNOLOJİK KÖPRÜLERDE UYGULANAN SİSTEMLE İNŞA EDİLDİ

2 Ocak 2009'da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan 'cable-stayed' (eğik askılı) sistemiyle inşa edildi.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Ortasına raylı sistem, iki kenarı ise yayaya açık olarak yapılan köprü, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğunda. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm yer alıyor. Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı. Zemine Portekiz'de imal ettirilerek üç seferde Haliç'e getirilen 51 parça kazık çakıldı. Haliç'in depremselliği, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi.

(HARİTAYI BÜYÜTMEK İÇİN TIKLAYINIZ) Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı