Yazılım tabanlı hafif ve akışkan moderniteye doğru
ensonhaber.com

Bauman, Akışkan Modernite'de donanım odaklı ağır ve katı moderniteden yazılım tabanlı hafif ve akışkan moderniteye nasıl geçtiğimizi inceliyor. Bu geçişin insanlık durumunun tüm yönlerine derin bir değişiklik getirdiğini ortaya koyan Bauman, müşterek insan yaşamına anlam katmaya yarayan beş temel kavramın özgürleşme, bireysellik, zaman-mekân, emek ve cemaat birbirini izleyen cisimleşmelerinin ve anlam değişikliklerinin izini sürmekle kalmıyor, aynı zamanda değişen sosyal ve politik yaşam koşullarının parlak bir analizini de sunuyor.

Modern olmak' demek, modernize etmek demektir takıntılı, saplantılı bir şekilde modernize etmek; kimlik bütünlüğünü korumak bir yana, sadece olmak değil, tamam olmaktan kaçarak, hep tanımsız kalarak, sonsuza dek oluş içinde bulunmak.

Modernitenin parçası

Bir yapının son kullanma tarihi geçip artık işe yaramaz ilan edildiğinde yerine yeni bir yapının konması, bir sonraki gerekliliğe kadar işe yarayacak geçici bir çözümden başka bir şey değildir. Her zaman bir şeyin post-u olmak, modernitenin ayrılmaz bir parçasıdır. Zaman geçtikçe modernite de, efsanevi Proteus gibi şekil değiştirir...

Bir süre önce adına postmodernizm denilen ve benim daha yerinde bir ifadeyle akışkan modernite demeyi tercih ettiğim olgu, değişmeyen tek şeyin değişim, kesin olan tek şeyin ise belirsizlik olduğunun gittikçe kesinleşen kanıtıdır.

Sayfa: 296

Modern olmak

Yüz yıl önce modern olmak demek, mümkün olan en üst mükemmellik aşamasına ulaşmaya çalışmak demekti şimdi ise sonu gelmeyen bir gelişme süreci, ulaşılabilecek bir nihai amacın ve böyle bir isteğin olmaması demek."