Economist: İran eninde sonunda nükleer bombayı yapardı
Detay Haber

ayetullah

The Economist'in bu haftaki sayısında, İran ve 5+1 ülkeleri arasında uzun süredir yapılan nükleer müzakerelerin olumlu sonuçlanması ele alındı.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in zafer işareti yapan fotoğrafının üzerine "Hiyatollah" yazılan kapağı kullanan dergideki yazı şöyle:

İRAN İLE TARİHİ ANLAŞMA

İran ile yapılan nükleer anlaşma, diğer iki alternatif olan savaş veya "anlaşma falan yok"tan daha iyi. Viyana'da yapılan 6 büyük güç artı AB ile yapılan anlaşma, tarihi bir anlaşmaydı. Nükleer silahsızlanmayı kurtardı, ABD ile 36 yıllık düşmanlığı sona erdirdi ama Binyamin Netanyahu gibilerine göre İran’ı nükleer bir güç yapan ve dışarıdaki saldırgan amaçlarına hizmet eden korkunç bir tarihi hataydı.

İyi niyetliler, İran’ın değişeceğine bel bağlıyorlar ama belki de bu hiç gerçekleşmeyecek.

İRAN'LA SAVAŞILSAYDI NE OLURDU

Bazıları İran’a saldırmanın en doğru yol olduğunu sanıyor ama savaş, silahlanmayı kontrol etmek için en zayıf yol. Saldırı, İran’ın nükleer çalışmalarını yeraltına iter ve hiç denetlenemez yapar.

Ama İran yokluklar içinde bile kaynaklarını Irak ve Suriye'de kullanıyor, Lübnan Hizbullahını destekliyor ve Bahreyn ve Yemen'i tahrik ediyor; parası olunca kimbilir neler yapar.

ABD’nin gerileyen bir güç olması, İsrail'i ve ABD'nin körfezdeki dostlarını korkutur, bu da İran'ın hoşuna gider.

Antlaşma, İran'ı daha güçlü yapsa da aynı zamanda daha şeffaf, daha açık yapar.

Kapaktaki espri: Ayetullah, Hi you-tullah yapılmış. Hi you , “selam-naber” birlikte bir argo laf.

Economist: İran eninde sonunda nükleer bombayı yapardı