ensonhaber.com

Orta gelirli konut projesi kapsamında “Yeni Evim Kampanyası” başvuru süreci başladı.

İnternet sitesi de açıldı.

Buna göre 100 bin aile sadece birkaç ayda konut sahibi olabilecek.

İnşaat sektörü hareketlenecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulun kampanya, inşaat dünyasını ve onunla koordineli olan tüm iş kollarında canlanmaya neden olacak…

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, orta gelirliye konut projesinin ekonomiye yönelik avantajlarını anlattı.

Ensanhaber’e konuşan Özelmacıklı, şunları söyledi:

Müteahhitler için yeni iş imkanı

“Özellikle bir finansman paketi olduğunu unutmayalım bu programın. Bu kampanya sıfır konutlar, yapımı başlamış ve devam eden, yeni başlamış projeler çerçevesinde yapıldı. Kampanya orta gelirlileri, uzun vadede ev sahibi yapabilmesinin yanı sıra müteahhitlerin de yeni inşaat yapmalarına olanak sağlayan bazı finansman paketleri beraberinde içeriyor.

Üretimi teşvik edecek

Özellikle paketin müteahhitler tarafından yapılacak başvurularla beraber tüketicilerle buluşması amaçlanıyor. Bu noktada aslında kampanyanın üretimi teşvik etmesi, arzı artırması, özellikle kira ve konut fiyatlarında yaşanan artışları nispeten biraz daha hafifletmesi hedefleniyor.

TOKİ'nin kampanyası öncülük etti

Bankalar finans sağlamak açısından bu kampanyanın içerisinde. Bankaların her iki tarafa karşı yükümlülükleri kontrol etme sorumluluğu var. TOKİ’nin dar gelirlilere yönelik kampanyasının ardından inşaat arzını artıran bir süreç vardı.

250'ye yakın alt sektörde hareketlilik var

Şimdi 250’ye yakın alt sektörde bir hareketlilik bekleniyor. 500 milyar liranın üzerinde ticari hacim potansiyeli var. Müteahhitler sürece dahil olurlarsa yüzde 5’lik bir katkı payları da olacak. Umarız bu payda istenen etkiyi oluşturur.

Ekonomiye yansıyacak...

Yeni projelerin teslimiyle beraber o bölgelerde inşa edilecek olan konut dışındaki ticari alanlar, buralarda sağlanacak istihdamlar ve gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin ekonomiye yansıması olarak karşımıza çıkacak.

Bankalarla protokol bekleniyor

Müteahhit kısmında bu süreç oldukça yavaş ilerliyor. Çünkü müteahhitlerle bu anlaşmanın yapılabilmesi için bankalarla bir protokol imzalanması lazım. Bankalarla imzalanacak bu protokoller çerçevesinde müteahhitlerin bankalara bir teminat vermesi gerekiyor. “