Seçime 24 gün kala 36 seçim anketinin sonucu

Seçime 24 gün kala 36 seçim anketinin sonucu

Milliyet gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu bugünkü köşesinde, seçimlere 24 gün kala 36 seçim anketinin ortalamasını yayınladı..

İşte o 36 araştırmanın ortalaması..

"Havada kasetler, AK Parti'nin üzeri çizilen bakanları için "yolsuzluk" suçlamaları, İmralı'dan 15 Haziran tehditleri uçuşuyor. Ve daha neler neler...

Bütün bunların yekûnu olarak kamuoyu araştırmaları...

Kafalar -çok- karışmasın diye 36 araştırmanın ortalamasını yansıtayım:

AK Parti : yüzde 45-48
CHP : yüzde 25-27
MHP : yüzde 12
BDP : 25-30 bağımsız milletvekili

NEREDEYSE KESİN OLAN ŞEY..

Bu tabloya bakarak Meclis aritmetiği tahminleri yürütmek zor. Çünkü... Seçim çevrelerine eski milletvekili dağılımıyla yeni dağılım hayli farklı. Neredeyse kesin olan şey "AK Parti'nin sandıklardan gene tek başına iktidar olarak çıkacağıdır."

Ya yeni bir Anayasa'yı tek başına Meclis'ten geçirebilecek veya hiç değilse referanduma götürebilecek nitelikli çoğunluğa sahip olma şansı?
Birinci olasılık "yok" denebilecek kadar az. İkincisi "belki...

YENİ BİR ANAYASA'NIN REFERANDUMA SUNULMAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ

Fakat AK Parti Meclis'e nitelikli çoğunluk oluşturacak sayıda milletvekili getirse bile gene de yeni bir Anayasa'nın referanduma sunulmaması düşünülemez.

Hatta... Yeni Anayasa'nın yüzde 50'den sadece birkaç çıt yukarıda kalan oy çoğunluğuyla kabul edilmesi bile hukuken değil ama siyaseten tartışılır, sorgulanır.

YENİ ANAYASA AKP'NİN DEĞİL ULUSUN OLMALI

Yüksek oranda çoğunlukla kabulü yeni Anayasa'nın getireceği yeni siyasi ve idari yapılanma ve sistemin arkasında toplumun yer aldığını gösterecektir.

Yeni Anayasa AK Parti'nin değil, ulusun olmalı. Yeni "sosyal ve siyasal" kontrat ağırlığını koyabilmeli. Başta "Kürt sorunu" olmak üzere tüm sorunları çözebilecek "toplumsal anlaşma" belgesi başka türlü oluşamaz.